Acord SUA – China privind stoparea spionajului cibernetic

September 25, 2015

Președintele SUA, Barack Obama a anunțat vineri, într-o conferință de presă alături de omologul său chinez Xi Jinping, că SUA și China au căzut de acord să lupte împotriva pirateriei cibernetice, una dintre cele mai mari probleme între Washington și Beijing, scrie AFP.

“Am ridicat încă o dată îngrijorările noastre foarte grave legate de subiectul creșterii amenințărilor în materie de securitate cibernetică împotriva companiilor și a cetățenilor americani” a precizat președintele Obama, într-o conferință de presă la Casa Albă, împreună cu președintele Xi.

“Am spus că asta trebuie să înceteze” a afirmat Obama, susținând că “guvernul Statelor Unite nu este implicat în spionaj cibernetic cu scopuri comerciale”.

Președintele Xi i-a răspuns că Beijingul “lupta împotriva furtului informatic”. “Astăzi pot să vă anunț că țările noastre au găsit un teren de înțelegere pentru a merge înainte. Am căzut de acord că nici guvernul american, nici guvernul chinez să nu efectueze sau să susțină furtul informatic de proprietăți intelectuale, în special secrete comerciale” a declarat președintele Americii.

Președintele Chinei a ajuns la Washington în cursul zilei de joi, la scurt timp după ce papa Francisc a plecat din capitala federală, fiind așteptat de vicepreședintele Joe Biden. Ulterior, Xi a fost primit cu toate onorurile vineri, inclusiv 21 de salve de tun, un summit oficial, o conferință de presă comună și un dineu oficial. Alături de drepturile omului și de tensiunile din Marea Chinei meridionale, dosarul spionajului cibernetic a fost unul dintre subiectele dominante ale primei vizite oficiale a președintelui Xi Jinping la Casa Albă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new