Afacerea «Creditul agricol»

November 23, 2013

Conform declarațiilor domnului Băsescu Traian, președintele României, fiica sa, doamna Ioana Băsescu a făcut un credit ipotecar pe trei decenii la CEC Bank, care este singura bancă proprietate a statului român, iar cu banii obținuți astfel a cumpărat, pentru familia președintelui Băsescu, un teren agricol de aproape 300 de hectare, undeva prin Țărișoara pe care domnul Băsescu Traian o păstorește. Domnul Băsescu a mai explicat că pământul acesta este, de fapt, al domniei sale, fiica sa făcând doar oficiul de a obține creditul în valoare de un milion de euro, deoarece ea îndeplinea condițiile de vârstă mai fragedă și de veniuri lunare mai mari decât cele ale tatălui său prezidențial.

Jurnaliștii trustului de presă Intact, aparținând rivalului băsescian Dan Voiculescu printr-o fiică de-a domniei sale (ce dar divin sunt fiicele!), au arătat public faptul că această situație este o treabă necurată și, în lungi emisiuni tip șezătoare sau clacă, au dezbătut pe ecranul Antenei 3 detaliile afacerii respective. În momentul în care acul contorului audienței s-a mișcat în sus la postul de televiziune Antena 3, și celelalte televiziuni au abordat subiectul, fie apărându-l pe președinte, fie dezaprobându-l, în funcție de tipul predominant al telespectatorului din audiența lor, fie el băsist, fie anti-băsist. Telespectatorul indiferent la existența și activitatea domnului Băsescu Traian nu a fost băgat în seamă.
Am fost întrebat cât va mai ține acest subiect capul de afiș al circului mediatic, sau prima pagină, cum se spune în limbaj jurnalistic? Răspunsul se află la telespectatori și la plătitorii de propagandă mediatică. Televiziunile și ziarele care se hrănesc din audiență vor abandona subiectul în momentul în care telespecatorul nu va mai fi interesat de el. Adică, poate chiar și astăzi. Televiziunile care se hrănesc din sponsorizări ale plătitorilor de propagandă vor abandona acest subiect doar atunci când nu vor mai primi bani pentru el de la respectivii sponsori.
Pentru a afla când se va întâmpla așa ceva, va trebui să bănuim ce interese i-au mânat pe propagandiști să abordeze subiectul, pentru a constata apoi că subiectul se va răci doar atunci când interesele respective au fost satisfăcute.
Înainte de a face asta, este nevoie să vedem, în câteva cuvinte, despre ce vorbim aici. Toate datele și informațiile publice ne arată că avem de a face cu o afacere de spălare de bani. Domnul Băsescu Traian și fiica acestuia, doamna Ioana Băsescu sunt notorii pentru dificultatea cu care au explicat, în trecut, sursa averii lor imobiliare, de valoare mult mai mare decât veniturile realizate cinstit și transparent de domniile lor. La un moment dat, domnul Băsescu chiar a încercat o explicație pe rațiuni de afaceri cu terenuri, în sensul că ar fi cumpărat ieftin și ar fi vândut scump, devenind celebru cu expresia „mai un teren, mai un hă hă hă…”.
În asemenea condiții, faptul că tranzacția actuală de cumpărare a terenului agricol a avut loc simultan cu anunțul public al liberalizării cumpărării de terenuri în favoarea cetățenilor străini ne îndeamnă să ne gândim că, la anul, imediat după ce nu va mai fi președintele României, domnul Băsescu va găsi un cumpărător al acestui teren de aproape 300 de hectare, care va fi bucuros să plătească pe el două sau trei milioane de euro. Imediat după aceea, orice cheltuială făcută publică a domnului Băsescu și familiei sale va putea fi explicată prin faptul că banii provin din tranzacția respectivă de vânzare scumpă a unui teren agricol cumpărat ieftin și cu credit de la bancă. De altfel, domnul Băsescu a ținut expres să ne subilineze faptul că prețul obținut de domnia sa pe tăpșanul în cauză este mult mai mic decât cel al pieții sau al evaluatorului băncii de unde a luat fiica domniei sale împrumutul.
La aceeași concluzie a prezumatei spălări de bani ne duce și analiza economică a tranzacției băsesciene. Deși domnul Băsescu a avut grijă să ne arate că domnia sa este un agricultor în devenire, chiar înainte ca noi să fi aflat că și-a cumpărat pământ, filmându-se într-un răzor de castraveți, din punct de vedere economic nu este eficient să cumperi un teren de 300 de hectare în vederea exploatării prin efort propriu. Pentru a produce cât de cât un venit net, o asemenea suprafață trebuie dată în arendă unui arendaș care gestionează peste o mie de hectare, deși sunt economiști care cred că și o mie de hectare este prea puțin pentru a face agricultură profitabilă. Numai că banii pe care i-ar primi proprietarul terenului de la arendaș nu ar acoperi rata lunară a împrumutului de la CEC Bank al doamnei Ioana Băsescu.
Dacă domnul Băsescu ar fi vrut de-adevăratelea să se ocupe personal de agricultura mare, nu ar fi trebuit să cumpere nicio palmă de pământ. Era suficient să arendeze, plătind arendatorului o arendă întotdeauna mai mică decât rata împrumutului la bancă pentru cumpărarea terenului, așa cum fac toți marii agricultori din România și de pretutindeni.
Am ținut să amintesc aceste aspecte ale afacerii creditului agricol băsescian doar pentru a constata că discuția publică despre acest subiect se poartă pe alte coordonate, mai tehnice și mai încâlcite, cum ar fi telefonul dat de președintele Băsescu ministrului de finanțe pentru a-i pune o pilă directorului băncii CEC Bank ce tocmai îi aprobase fiicei sale creditul în cauză.
Una dintre caracteristicile propagandei anti-băsiste este că subiectul Băsescu trebuie ținut în atenția publicului fără ca această atenție să aibă consecințe în sancționarea actelor reprobabile sau chiar ilegale ale domnului Băsescu. Asta nu înseamnă că liderii acțiunii anti-băsiste sunt ipocriți sau chiar țin cu domnul Băsescu în ascuns. Mai degrabă este ca și cum trăgătorul cu arcul ar vrea să nimerească de fiecare dată ținta, dar cu grijă ca nu cumva să o strice, că nu are alta de pus în locul acesteia. Adică, domnii Antonescu, Constantin, Ponta și Voiculescu au nevoie ca domnul Băsescu să existe și să fie în funcție, pentru că domnia sa reprezintă atât unitatea de nezdruncinat a uniunii care îi încorporează pe acești domni, cât și principalul program ideologic de partid care i-a promovat în fruntea preferințelor electoratului și, în consecință, și în fruntea Țării.

Așa că, din perspectiva propagandei anti-Băsescu, subiectul afacerii creditului agricol va fi epuizat doar atunci când va fi descoperit un alt subiect, la fel de percutant pentru publicul românesc și de irelevant pentru viitorul domnului Băsescu Traian, președintele României.

Hari Bucur Marcu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new