Alegeri 16/11/ 2014 – între marea ”trezire” și marea ”închipuire”

November 21, 2014

Sorin Ardelean – England, United Kingdom

Astăzi Klaus Iohannis a fost oficial învestit președinte și cu ocazia asta am aflat si eu ceva din ce anume își propune el ca președinte. Dar abia azi, si nu înainte de a fi votat! Ori acest lucru reprezintă o vulnerabilitate. Nu a lui ci a noastră, a tuturor.

Îmi mențin convingerea că Iohannis este subiectul/ produsul unei reclame  mincinoase. Una care a reușit să mintă alegătorul, nemințind cu nimic! Un superb și reușit exercițiu de manipulare. Nu a promis nimic! Nu a avut nici un mesaj concret! Nu ne-a vorbit despre agenda lui! Nu a spus absolut nimic! Dar absolut nimic! A mestecat niște lozinci pe care nici el nu părea că le înțelege în momentul în care le rostea! A demonstrat în campanie că nu cunoaște legea, nu cunoaște constituția, nu cunoaște și nu înțelege conceptul de separație a puterilor în stat! Nu are sau, așa cum s-a văzut la momentul dezbaterii electorale de la Realitatea TV, părea a nu avea nici cea mai vagă idee despre ce anume conține fișa postului unui președinte!

Genialitatea acestei campanii electorale a constat în faptul că a reușit să pună în fața electoratului o echipă urâtă/detestată de o majoritate covârșitoare, re-brand-uită într-un ideal, iar lumea să accepte această echipă re-brand-uită ca pe un nou model demn de urmat. Așa cum lumea este invitată să-și creeze singură mașina ideală plecând de la un model de bază, tot așa fiecare a fost invitat să-și creeze variana ideală de președinte! A fost oferit doar modelul pe care să se poată ”construi”! Un mit! Mitul neamțului! A calității germane! Plus antiteza/comparația! Pentru că întotdeauna e nevoie de comparație! În rest, fiecare a fost lăsat să completeze pe linia punctată! Fiecare a fost încurajat să umple golul cu ceea ce i-ar fi plăcut lui să audă/vadă!

Este o tehnică simplă de vânzare în publicitate! Exagerează avantajele și nu menționa nimic despre dezavantaje. Asta este în fapt esența publicității.  Funcționeză de fiecare dată! A funcționat perfect și acum! Dar lucurile nu se opresc aici. Partea frumoasă este că pe această tehnică se poate face oricând un ”follow up”. Drept urmare, asteptați-vă ca acest moment al alegerilor să fi fost doar primul episod dintr-o telenovelă în care, vor – nu vor, toți cei rămași în țară precum și o parte din cei din diaspora, vor trebui să joace pentru următorii 5 ani! Păstrând comparația, în cazul lui Ioahnnis pare că a fost luată o carcasă de BMW de la dezmembrări, vopsită cât să ascundă rugina și pe care a fost montat un motor de Dacia 1100 casat de multă vreme, la care a fost adaptată rapid o instalație de gaz. Apoi a fost prezentată potențialilor cumpărători ca ultimul și cel mai revoluționar model din seria de lux a celebrei mărci germane, totodată fiind cu toții invitați să adăugăm accesoriile preferate! Tare mi-e teamă că la final, dacă mașinuța hibridă va claca, vom rămâne cu buza umflată, exclamând cu toții-n cor: Ghinion!

Campania electorală are rolul, printre altele, de a ne prezenta nu numai oamenii propuși de un partid sau altul, ci de a pune în dezbatere publică programe, idei și o viziune aspra viitorului nostru, al tuturor. Candidații ar trebui să ne facă o nouă o propunere vizând unde ar trebui să fim peste 5 ani. Sau 10, după caz. Fiecare candidat cu propunerea lui, iar din opțiunile prezente, în ziua votului, să o alegem pe cea pe care o considerăm noi cea mai potrivită/ realista/ realizabilă/etc, conform propriilor noastre criterii.

Hai să vedem ce am primit! Putem discuta ce a propus Ponta, doar că la acest moment a devenit irelevant. Relevant rămâne însă ceea ce ne-a propus Iohannis! Si uite așa ajungem din nou în același punct mort pentru că, așa cum spuneam mai devreme, Iohannis nu ne-a propus nimic!

Campania lui Iohannis s-a bazat pe două lucruri mari și late: o înjurătură și un slogan-îndemn! Puie Monta și Moarte PSD-ului. Cea din urmă desigur a îmbrăcat diferite forme, de la ”Jos comuniștii” la ”huoo Iliescu/Năstase/Ponta” existând numeroase variațiuni pe-această temă. Nu au lipsit nici mesajele de chemare la luptă si strigătele de libertate!  Un mesaj aparte a venit din diaspora! ”Ne vrem țara înapoi!” Acest mesaj este complet atipic și, deși a jucat un rol aparte în ecuația votului, nu a avut un impact major în dinamica generală. Asupra diasporei și a rolului jucat de ea în aceste alegeri o să dezbat într-un articol separat, în care vom încerca să deslușim impactul victoriei lui Iohannis în contextul geopolitic regional. Acum să ne întoarcem la campanie, zic!

Cele două întâlniri televizate, care ar fi trebuit să reprezinte un moment de dezbatere autentică cu posibilitatea unei radiografii detaliate asupra programelor celor doi candidați, au fost organizate într-un dispreț absolut față de interesul public. În prima confruntare, conform propriilor declarații, moderatorul a făcut tot ce a putut pentru a îl favoriza pe Iohannis și a-l pune în încurcătură pe Ponta. Pentru întrebarea ei legată de diaspora, Lavinia Șandru a fost ”linșată public” tinerii frumoși și liberi cerând imperativ demiterea acesteia și negarea pe viitor a statutului acesteia de jurnalist. Pentru prestația catastrofală a lui Iohannis, o cisternă de lături a fost degrabă deversată în capul moderatorului, el devenind de altfel și țapul ispășitor pentru lipsa de performanță a lui Iohannis. Subiectul zilei era: a trădat Realitatea TV sau numai moderatorul?  Prestația lui Iohannis nu părea a interesa pe nimeni! Sau aproape pe nimeni! Nimeni nu părea interesat de faptul că acel care avea să fie investit ca președinte al României o săptamână mai târziu, într-o dezbatere de 36 de minute și în încercarea de a părea ironic, a răspuns de 18 de ori la întrebări concrete cu ”bănuiesc că o să ne spuneți dumneavoastră dle. Ponta”. De 5 ori a răspuns moderatorul în locul lui Iohannis, de 3 ori intrând chiar agresiv în dispută cu candidatul Ponta în locul lui Iohannis. De 5 ori în care, sesizând că a început să răspundă în locul lui Iohannis și pentru a evita penibilul, moderatorul Rareș Bogdan a sfârșit prin a spune ”dar, desigur, la acest subiect poate are Dl. Iohannis ceva de spus!” Și Dl. Iohannis nu a avut! Acea dezbatere ne-a arătat un Iohannis lipsit de conținut. Înspăimântător de gol.

Mie personal mi-a fost confirmată această percepție la dezbaterea de a doua zi la care Iohannis răspundea la întrebări înainte ca ele să fi fost rostite de moderatoare. Gurile rele spuneau că ar fi vorbit după dictare, având mascată o cască în ureche în care cineva din regie, care avea și întrebările în față, îi furniza răspunsurile ”corecte”. Când lozincile s-au terminat au fost reluate de la capăt, fix în aceași ordine, de parcă cineva ar fi pus o bandă de la capăt. Din acea dezbatere am aflat doar că dl. Iohannis dorește convocarea de urgență a Parlamentului pentru ”a pica” legea grațierii și a amnistiei!   Speculația cu casca nu a fost confirmată dar nici infirmată. Cert este că prestația lui Iohannis, rigiditatea lui, limbajul non-verbal din acea seară, susțin din plin această ipoteză. Despre temele importante însă, nu a vrut să vorbească. Nici moderatoarea și nici el! A refuzat cu vehemență să-și facă timp și pentru teme ce țin strict de fișa postului unui președinte: politică externă, politici de securitate, etc. Tot ce a interesat pe toată lumea, a fost can-can-ul!

O să-mi spuneți că de acum campania electorală este deja ceva ce a trecut. Este Black Friday și începe nebunia cu un alt Klaus, Santa Klaus. Dar în timp ce pe Facebook lumea sau cea mai mare parte din ea, mulțumită de ispravă, pare a se întoarce la postarile serene și perene cu citate din Arsenie Boca, Radu F Alexandru, Tony Poptamaș, câini/pisici și retele minune de slăbire, aparatul de propagandă a rămas vigilent, prezent la datorie, lucrând la foc continuu. Chiar și după victoria lui Iohannis, uriașul aparat de propagandă a încercat să exploateze fiecare mișcare, fiecare gest, fiecare frază rostită de Iohannis pentru a acredita ideea că alegerea lui a avut la bază toate motivele corecte din lume.

Și uite așa am ajuns să vedem poze de la un dineu privat cu Majestatea Sa Regele Mihai I, sub titluri de-o șchioapă: ”Întâlnire istorică între doi mari oameni de stat!” Doar că din poza prezentată, pe Majestatea Sa istoria l-a confirmat și-l recunoaste ca fiind într-adevăr un mare om de stat. Însă cel de-l doilea personaj din poză, Iohannis, nu există (încă) și nici nu ar fi existat dacă nu l-ar fi luat Crin Antonescu și nu l-ar fi parașutat direct în fruntea unui partid istoric, cu ștaif, cu dispensă necesară cu tot. Ca atare, a-l încadra în aceeași categorie și-al alătura imagologic Majestății Sale, este cel puțin deplasat.

Spuneam la început însă, că o parte din agenda reală a lui Iohannis a început a fi devoalată. Astfel, imediat după alegeri, am aflat că Iohannis a re-evaluat faptul că nu ar fi indicat ca toată puterea să fie concentrată într-o singură parte a spectrului politic, așa cum motiva propaganda de ce trebuie ales Iohannis și nu Ponta. Ca urmare a acestei reevaluări, Iohannis anunță că dorește ca puterea să fie preluată de către ”noi” cei din noul PNL! Când? Curând! În 2015 sau cel târziu în 2016, pentru că votul de duminică asta a arătat. Știu că sunt avansate trei date, curând, 2015 sau 2016, dar nu disperați. Oricând poate avea loc o re-evaluare! (dacă povestea cu re-evaluările vă sună cunosc, ce să zic…ghinion !). Deja propaganda anunță că referitor la momentul când PNL-ul ar trebui să ajungă la guvernare, balanța pare a se înclina rapid în favoarea lui ”mâine dacă s-ar putea!”.

Ce a mai făcut?! A, da! A solicitat imperios Parlamentului să se reunească de urgență și indicând exact cum trebuie să voteze, a dat dispoziții clare Parlamentului să pice legea grațierii și amnistiei!! A dat indicații precise și PSD-ului despre cum anume trebuie să-și rezolve problemele interne. Din postura de învingător. Din postura de președinte ales! Nu din cea de primar deși încă deținea acea funcție la acel moment!  Profund democratic de altfel! Nu era învestit în funcția de președinte este drept, dar eu cred că și dacă ar fi fost nu ar fi contat, mai ales că după cum ne-a spus și Curtea Constituțională, un președinte, fie el învestit sau nu, un președinte are dreptul la opinii și deci, poate spune ce vrea. Dar asta nu însemnă că nu spune multe despre tendințe, caracter, intenții!

Dar cel mai important moment a fost azi după învestire. Azi a avut prima declarație a sa ca președinte învestit în funcție. Și ne-a spus că e nevoie de revizuirea Constituției, dar și că își dorește să reconecteze funcția de Președinte la Constituție. Aparent, declarația de azi ar putea veni în contradicție cu cele semnalate mai sus. Dar numai aparent, pentru că încă nu știm cum ar trebui să arate noua constituție după Iohannis! Ce formă de guvernare și-ar dori, ce model admistrativ, etc. Despre ce tip de republică vorbim? Sau mai vrem o republică? Și nu în ultimul rând, legat de afirmațiile domnului Iohannis de azi de la învestire, întrebarea care se pune este: la care constituție vrea domnul Iohannis să reconecteze funcția prezidențiala? La cea actuală sau la cea revizuită?

***

11 responses to “Alegeri 16/11/ 2014 – între marea ”trezire” și marea ”închipuire””

 1. […] Alegeri 16/11/ 2014 – între marea ”trezire” și marea ”închipuire” […]

 2. Moise Maria says:

  Sunteti platit de psd ,vreti sa va dati mari analisti ei bine asteptati macar s-ajunga in palat ,oricum ar fi acest presedinte un llucru-i clar ,nu va semana cu basescu demisul ,are educatie si pune accent pe educatie ,ceea ce este esential ptr.o natiune ,suferiti ptr.ca nu veti mai avea parte de kan kanuri !!!

 3. Savin Cabiaglia says:

  Nu stiu cine a scris mizeria asta! Ma itreb pe cie vrea asta sa prosteasca?!
  Apropo!Eu am fost platit de Johannis cu un autograf pe carte pe carr nu merita s-citeassca acest dinozaur(am dat doat 15lei)De obicei vorbesc frumos dar astuia ar fi trebuit sa ma adresez cu apelativul BOU-calomniator ordinar….
  Ex. Prof.ing Cabiaglia Savin Mugur
  PS.ROMINI SA NU VA MAI FIE FRICA! BRUCAN A GRESIT CU DOAR 4 ani…sunt ultimele zvircoliri ale celor ce simt ca le fuge terenul de sub picioare!!!!!

  • ppw says:

   Mr. Cabiaglia, pe acest site comentariile necivilizate și care mutilează limba română sunt cenzurate. Am optat să-l public pe al dvs. deoarece el vă ”onorează” și spune mai multe decât dacă aș fi optat să-l cenzurez. Desigur, asta nu se va mai întâmpla și a doua oară. QED !

 4. Mariana says:

  Domnule Ardelean
  Ati incercat sa faceti o radiografie corecta si bazata pe materialul concret al celor produse in realitate si in spatiul media. Eu perosnal am apreciat limpezimea structurarii ideilor-fapte prezentate. Ati folosit cu mestesug cifrele, numerotarea afirmatiilor in susitnerea prezentarii dvs….Astea fiind precizate as putea sa concluzionez ca este un foarte frumos exercitiu de logica si de luciditate. “As putea”, am zis, iar asta desigur subintelege ca eu, personal, am rezervele mele fata de radiografia , subliniez : corecta, reala si …. rigida, pe care ati facut-o. Ati facut o radiografie a fetei vazute, dar nimic a celei nevazute. Nimic din expunera dvs nu poate fi infiramt. Daca am infirma ar insemna sa judecam lucrurile si faptele dupa cum vrem noi, in forul nostru sentimental sa fie ( unde intra sperantele , dezamagirile si mai ales cantitatea si calitatea informatiilor generale pe care le detinem la un moment dat). Dar, dupa cum vedeti, am specificat ca expunerea dvs a fost si rigida. Si eu l-am urmarit cu multa atentie pe candidatul K.I. Prestatia candiatului K.I nu a fost , pentru mine, nici surpriza in sensul relevarii unei viziuni pentru ce va face ca preseditnte de tara, dar nici dezamagitoare implicind frustrarea in acelasi timp. De aici ar rezulta ca am votat si de data asta impotriva cuiva. Pai, da, recunosc ca in considerentele pe care le-am avut in optarea mea ptr candidatul K.I.se cuprindea si componenta asta : respingerea ( pentru unul dintre candidati ) Toti cei care l-au votat pe K.I au avut aceasta respingere fata de Ponta si PSD. Mai are rost sa enumeram motivele ? A se vedea doar iesirile masive in strada ale romanilor din toate marile orase inca de anul trecut din septembrie sustinute de o buna , foarte corecta si amnanutita informare. Deh, suntem in epoca posibilitatii rapide de inforamre si chiar de la surse, oriunde n-am afla pe planeta. Dar nu afost doar respingerea indreptata catre PSD si candidatul sau ! Iar aici intra si comopnenta nevazuta pe care dvs , ori nu aveti acces la ea , ori ati ingnorat-o
  Deci, referitor la prestatia d-ului K.I si la RIGIDITATEA prezentarii dvs a acesteia, eu vreau sa subliniez ca mai cuprind in considerentele mele si inca prioritar, urmatorul aspect : situatia geopolitica extrem de vulnerabila in care a fost adusa tara noastra de reprentatnii nostri de pina acum ! .Interesele marilor puteri, a jucatorilor, a sforarilor, marilor potentati ai planetei trec fix prin zona noastra. A se vedea Ukraina . ( Apropos : mai tineti minte ce a zis Basescu imediat dupa instalarea guvernului provizoriu la Kiev ? Sa va reamintesc eu : “acum trebuie ca Ukraina sa primeasca de urgenta ajutor financiar de la FMI” !!!! Asta va zice ceva ?) Pozitia tarii noastre nu a fost in avantajul nostru niciodata. Tot timpul in istoria romanilor, a trebuit sa primim rahat pe cap si sa ne facem ca nici nu-l mirosim. Uneori ni l-au pus acolo chiar “viziunea” fanariotica a unora dintre conducatorii nostri, alteori ni s-a pus acolo prin conjucturi defavorabile. In ultimele guvernari , ei conducatorii nostri ni l-au pus pe cap. Servilismul si “viziunea” lor ne-a adus acum dincolo de buza prapastiei pentru conditia de colonie. UE, un organism care de la intentiile initiale s-a transforamt in motor pentru implementarea altor intentii nicidecum al interesului comun, ONU ( apropos stiti cum a aparut acest organism , de la cine a venit ideea si cum s-a implementat ea in constiinta publica ?) nu prea este ceia ce declara ca este ( a se vedea voturile si reactiile statelor membre privind interventia USA in Irak !! Adica USA a facut “ceva” pe voturile statelor memmbre) NATO , pina la urma si la coada ce dracu este acest organsim si pe cine serveste el ?
  In aceste considerente va intreb,, ma intreb , si intreb poate la …luna, sau poate la alte constiinte : cit putea sa se exprime , vis-a-vis de “viziune” candidatul K.I ????? Putea sa spuna ceva ca sa impace si capra si varza ? Eu am tradus ca nu a impacat nici capra nici varza. A scaldat-o..cumva. Cam ce ar fi putut sa spuna in legatura cu politica externa ?. A spus doar ca linia este catre occident si USA deoarece sutnem membri NATO si ai UE. Asta nu ati remarcat-o domnule Ardelean !
  Din diverse materiale si comentari pe unele bloguri , citite de subsemnata am putut intelege ca intre cele doua scrutinuri su fost lupte ale agentilor de influienta straine, ale fortelor straine, pe teritoriul constiintei publice in tara noastra. In lumina asta, eu una , vad in toate dsicursurile lui K.I ( si cel din P-ata Universitatii si la validare si in alte ocazii, posibilitatea sa disting “pozitii” printre rinduri sau in subtext. Una dintre afirmatii din subtext este aceia ca are nevoie de sprijinul nostru , al populatiei, de o maniera foarte przenta. Pozita si misiunea lui K.I este extrem, extrem ,extrem de dificila in conjuctura lasata si creiata de inaintasii sai. Doar noi putem sa ajutam la guvernare prin re-iesiri “in strada”. Si avem , din pacate motive : guvern de tehnocrati, legei de stopare a jafului prin retrocedari ilegale, neacceptarea unor conditii ale UE , ( a se vedea acel ilegal Mecanism de Verificare a Justiiei, sau specularea ordinara , fara scrupule a inntrarii noastre in Senghen…neacceptarea monedei UE…si altele)
  Putea sa spuna K.I toate astea pe sleau ?
  Si asa cum a specificat si anetcomentatoarea Moise Maria am ales calitatea umana. Gol( cum il vedeti dvs) sau ne-gol cum il vad eu K.I era singura optiune incurajatoare pentru noi.
  Daca dvs ati vazut doar goliciune la K.I , traitor in Anglia cum sunteti , imi pot permite, sa vad in dvs un agent de influienta care are misiunea de a sadi nencredere in noua conducere si pe cale de consecinta nesprijinire a acesteia ? Daca ar fi asa atunci as preciza : suntem in epoca inforamticii si a inforamrii, tacticile si motivarile geopolitice sunt in framintare si ori se schimba prin resetarea conceptiilor si a abordarilor ori va fi un alt razboi care insa va fi absolut devastator nelasind supravietuitrilor prea multe sanse de revenire , perspectiva prea sumbra prea dementiala, dar in unele puncte de conducere in lumea sta sunt intr-adevar si dementi.
  Va doresc zile insipiratii cint mai luminoase

 5. Mariana says:

  Corectie si scuze pentru greseli :
  “neacceptarea monedei unice UE” trebuia sa fie in afara parantezei, aceasta intrind in categoria dezideratelor pentru care trebuie sa luptam.
  La sfirsit era : Va doresc inspiratii cint mai luminoase
  Toate cele bune

 6. Apostol Bologa says:

  Domnule Ardelean,
  Sunt de acord cu analiza dv. pe care o vad pertinenta si nu rauvoitoare. Impartasesc concluziile dv. in cea mai mare parte. Nu voi intelege niciodata de ce tinerimea romana care de 25 de ani a fost lipsita cu buna stiinta de educatie patriotica a votat un cetatean roman de alta nationalitate. Oare la 22 de milioane de romani ne trebuie un sas sau svab sa ne conduca chiar si decorativ in calitate de presedinte. Oare nu mai sunt barbati romani care sa aibă merite pentru aceasta demnitate in stat. In opinia mea K.I. nu va fi decat o marioneta in mainile mafiotilor din PDL si PNL, oameni care l-au tinut in fruntea tarii si pe marele Base pentru a le acoperii faradelegile comise in ultimii 10 ani. Nu cred ca acest K.I. isi va sfarsi mandatul actual.

 7. fan Retardis says:

  @Savin Cabiaglia…Silviu Brucan, Saul Bruckner n-a gresit…ca nu spunea ce gandea el, spunea ce se zicea in casca, cam ca si lui Johannis; 25 de ani de tranzitie pt resubjugarea Romaniei, si exact asta s-a intamplat de la Iliescu la basescu; Johannis ia doar in primire…in rest sau sunteti varza la istorie si logica, sau la tarie de caracter, pt nu aveti puterea sa recunoasteti ca sinteti varza si ati fost fraieriti in numele luptei impotriva comunismului ( vezi scrisoarea unui golan din Piata Universitatii catre partidul face ass, sau asa ceva)…in fine, si nazistii (pardon de funie in casa spanzuratului) credeau ca lupta pt. o cauza justa si faceau moarte om pentru ea…

 8. fan Retardis says:

  @ mariana: 1)ce parere ai de capacitatile intelectuale ale omului? dar fizice? dar oratorice? dar despre apartenenta domniei sale la diverse organizatii interne si externe, vizibile sau nu?
  2) ce stii despre predilectia umana spre speranta ? dar despre structurarea creierului de a nu accepta lucrurile neplacute?( apropo, ai avut macar 2-3 necazuri/traume/deceptii/tradari, de la serioase in sus, in viata? e ai invatat din ele? esti suficient de in varsta?sa zicem, 45+? ai vorbit, pe parcursul vietii dtale, cu oameni mai in varsta decat dta si/sau din alte medii socio-profesionale si intelectuale?)
  3) intrebarile sunt retorice, iti raspunzi singura…daca nu acum, atunci peste 1 an, 2, 5…10…compara raspunsurile… ( eu unul de exemplu, in 2005 am votat basescu , sa scap de Nastase; si in 16 noiembrie am votat Tonta, hotul si tradatorul pe jumate; pe jumate roman…)
  daca tot iti place sa citesti, arunca o privire si aici: http://searchnewsglobal.wordpress.com/2013/10/17/rosia-montana-bilderberg-in-spatele-exploatarii/…penultima sectiune , despre manipularea maselor prin intermediul in media

 9. fan Reformularis says:

  pardon, vad ca e site foarte foarte serios , cu conexiuni la organisme nationale, deci reformulez,autocezurat, in caz ca nu se cenzureaza…deci cu scuze de rigoare ca a fost o exprimare metaforica sau chiar sinecdotica…ma gandeam la Tonta, hotul si tradatorul de sperante supraevaluate…si jumate roman ca prioritati, caci cealalta jumate este e european; maestru caragiale ar fi spus impartial ca tot romanul ( Presedintele care uneste)
  -varza, in sensul de foarte multe idei diverse conglomerate una in alta , cum stau foile intr-o varza

 10. Octav Pelin says:

  […] Alegeri 16/11/ 2014 – între marea ”trezire” și marea ”închipuire” […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new