Alegeri în Republica Moldova: Start în campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin

November 3, 2016

Campania electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova a demarat oficial miercuri seara după validarea de către Comisia Electorală Centrală (CEC) a rezultatelor scrutinului din 30 octombrie, a relatat Radio Chișinău.

Astfel, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, și candidata unică proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu, se vor confrunta în turul doi de scrutin, programat pentru data de 13 noiembrie 2016.

Comisia electorală de la Chișinău a validat miercuri rezultatele scrutinului din 30 octombrie, a aprobat modelul și textul buletinului de vot și a stabilit sumele pe care cei doi candidați le vor putea cheltui în cadrul campaniei electorale dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin.

Turul doi se va desfășura în aceleași condiții ca și primul, iar observatorii acreditați pentru alegerile din 30 octombrie își vor putea desfășura în continuare activitatea, fără a se înregistra suplimentar.

De asemenea, CEC a decis ca numărul secțiilor de votare de peste hotare să rămână neschimbat la scrutinul din 13 noiembrie, chiar dacă în primul tur al alegerilor la mai multe secții de votare s-au format cozi enorme, iar mai mulți moldoveni aflați în afara țării s-au plâns că nu au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine de vot.

Candidații proeuropeni clasați pe locurile patru și cinci, Iurie Leancă și Mihai Ghimpu, și-au anunțat deja sprijinul pentru Maia Sandu în turul doi, în timp ce Igor Dodon a obținut susținerea formațiunii ”Partidul Nostru”, condusă de primarul de Bălți, Renato Usatîi, și al cărei candidat Dumitru Ciubașenko a acumulat 6% din sufragii în cadrul primului tur de scrutin. Usatîi a subliniat că nu poate s-o susțină pe Maia Sandu, pe care o consideră ‘un proiect al americanilor, care îl acoperă pe Vlad Plahotniuc’.

Pentru mine este o alegere dificilă, deoarece din nou am fost împărțiți după criteriile dreapta, stânga. Nu pot s-o susțin pe Maia Sandu, care este un candidat al americanilor, cei care îl acoperă pe Vlad Plahotniuc. Astăzi, Igor Dodon este unicul candidat de centru stânga, un candidat care promite anumite chestiuni, printre care și că va declanșa alegeri anticipate și că Plahotniuc va părăsi țara’ a spus Renato Usatîi, într-o intervenție video pe internet.

La alegerile din 30 octombrie, rata prezenței la urne a fost de aproximativ 49% , cea mai scăzută din istoria alegerilor prezidențiale și parlamentare de până acum din Republica Moldova. Potrivit rezultatelor finale ale primului tur de scrutin, candidatul socialiștilor, Igor Dodon, a acumulat 47,98% din voturi, iar candidata forțelor de dreapta antioligarhice, Maia Sandu, — 38,71%.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new