ALEGERI PARLAMENTARE GEORGIA: Coaliţia de opoziţie se clasează pe primul loc

October 2, 2012

Coaliţia de opoziţie a miliardarului Bidzina Ivanişvili devansează partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili la alegerile legislative de luni din Georgia, potrivit rezultatelor preliminare parţiale furnizate marţi dimineaţă de Comisia Electorală, relatează AFP.
După numărarea buletinelor din 15,3 la sută din birourile de vot, pentru cele 77 de locuri repartizate proporţional dintre cele 150, coaliţia Visul Georgian întruneşte 52,7 la sută din voturi, faţă de 42 la sută, cât a obţinut Mişcarea Naţională Unificată a preşedintelui Saakaşvili, a comunicat Comisia Electorală pe site-ul său. Liderul opoziţiei, Bidzina Ivanişvili, şi-a proclamat victoria luni seară, imediat după anunţarea rezultatelor sondajelor la ieşirea de la urne, care plasau coaliţia sa înaintea partidului lui Saakaşvili sau aproape la egalitate în cadrul scrutinului proporţional.
Totuşi, cifrele definitive nu reflectă neapărat numărul locurilor din Parlament, având în vedere sistemul electoral complex de tip majoritar combinat cu proporţional care acordă 73 de locuri prin scrutin majoritar.
Recunoscând victoria aparentă a opoziţiei în scrutinul proporţional, Saakaşvili a afirmat luni seară că partidul său va avea majoritatea locurilor atribuite în scrutinul majoritar. Deocamdată, pentru aceste locuri nu a fost comunicat niciun rezultat.

Saakaşvili şi principalul său opozant, miliardarul Bidzina Ivanişvili nu s-au cruţat în cursul unei campanii marcată de “provocări” şi “agresivitate”, potrivit observatorilor OSCE din această ţară din Caucaz cu 4,5 milioane de locuitori. Coaliţia de opoziţie Visul Georgian a lui Ivanișvili îl acuză pe Saakaşvili de instituirea unui regim autoritarist în aceasta fostă republică sovietică afectată de sărăcie. Saakaşvili afirmă, la rândul său, că principalul său opozant, în cazul în care va ajunge la putere, va pune capăt modernizării ţării şi o va trimite într-un trecut marcat de corupţie şi haos.
Actualul lider georgian Mihail Saakaşvili, protejatul occidentalilor în momentul preluării puterii în 2004, după “revoluţia trandafirului”, este criticat în prezent pentru derivele sale autoritare de opozanţii care speră să îi diminueze puterea la alegerile legislative. Saakaşvili trebuie, în principiu, să părăsească puterea în 2013, când i se încheie cel de-al doilea mandat prezidenţial, dar numeroşi georgieni cred că, dacă va trece cu succes proba alegerilor legislative, ar putea rămâne multă vreme o forţă politică majoră în ţară.
Pe de cealaltă parte, Ivanişvili este fiul unui miner, în prezent fiind miliardar. El a decis să îşi pună averea în serviciul noilor sale ambiţii politice în această mică ţară din Caucaz, încă afectată de sărăcie. Ivanişvili este cel mai bogat din Georgia şi ocupă locul 153 în clasamentul miliardarilor din 2012 al revistei Forbes, cu o avere estimată la 6,4 miliarde de dolari. Căsătorit şi tată a patru copii, Bidzina Ivanişvili şi-a construit averea în Rusia, în haosul anilor ’90, care le-a permis unora să se îmbogaţească în urma privatizării unor societăţi din epoca sovietică. Alături de un partener rus, Vitali Malkin, a început să vânda computere, apoi a fondat Banca de credit rusă, cumpărând totodata părţi ale unor societăţi miniere şi metalurgice, pe care apoi le-a vândut. În prezent, investeşte la bursa din Europa şi Statele Unite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new