Alegerile din Germania: Victorie pentru Merkel, prăbușire pentru SPD, record electoral istoric al AfD

September 24, 2017

Angela Merkel a obținut al patrula mandat la conducerea Germaniei. Partidul său Uniunea Creștin Democrată (CDU) a fost votat de aproximativ 33% din alegători. SPD s-a prăbușit la 20%. Partidul de extremă dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD), a obținut o victorie pe care nimeni nu a anticipat-o, 13,5% și revine în Bundestag după 60 de ani.

Partidul de centru dreapta CDU, cu 33% din voturi, va avea cei mai mulți parlamentari, estimativ 218 de locuri. După scrutinul din anul 2013 când a avut un scor de 41%, CDU a scăzut mult datorită politicii pro-imigrație. Angela Merkel a afirmat în discursul post-electoral că CDU spera să aibă un rezultat mai bun, dar s-a confruntat cu o „provocare extraordinară” și că a reușit să rămână cel mai mare partid din Germania. Ea a promis să asculte alegătorii din AfD și să-i recupereze pe cei cu „politică bună”.

Principalul rival al CDU în alegeri, Partidul Social Democrat, în fruntea căruia se află fostul lider al Parlamentului European, Martin Schulz, s-a prăbușit la 20% și va avea un număr de 138 de parlamentari.

Pe locul al treilea se află AfD, cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea în Bundestag.

Pe locurile următoare se situează liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% față de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reușit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obținut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiștii — 8,9% (plus 0,5%).

Viitoarea cameră inferioară a parlamentului german va avea un număr record de deputați: 709, față de 630 în actuala adunare. Această creștere a numărului de deputați se explică prin sistemul proporțional complex din Germania, care ajunge periodic să redistribuie, la finalul numărării, mandate suplimentare tuturor mișcărilor reprezentate.

Angela Merkel va fi reconfirmată în funcția de cancelar printr-un vot în Bundestag (camera interioară a parlamentului federal) după constituirea unei coaliții majoritare în parlament. Negocierile dificile în acest sens, care se conturează între CDU/CSU, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) și Verzi (ecologiștii), ar putea dura până în decembrie.

Sursă: AFP, Agerpres, Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new