Algeria – Criza ostaticilor a intrat in cea de-a treia zi

January 18, 2013

Trupele algeriene au luat cu asalt complexul petrolier de la In Amenas pentru eliberarea sutelor de ostatici, însă 30 dintre aceştia, mulţi dintre ei europeni, au fost ucişi în lupte alături de 11 militaţi islamişti, informează Reuters citând o sursă din interiorul forţelor de securitate algeriene.

Potrivit site-ului stiriexterne.com, “grupul de militaţi islamişti care a capturat ostaticii, denumit „Batalionul sângelui”, a cerut Franţei să pună capăt ofensivei militare din Mali”. Printre cei capturaţi s-au aflat şi cetăţeni români, americani, norvegieni şi austrieci, mai informează sursa.

Primul-ministru britanic, David Cameron, a avertizat populaţia să se pregătească pentru veşti rele şi a declarat, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că şi-ar fi dorit să fie consultat înainte de asaltul trupelor algeriene. De asemenea, David Cameron şi ministrul de externe al cabinetului său, William Hague au precizat ca în cursul zilei de azi va fi formulată o poziţie oficială. “Situaţia este fluidă, lucrurile încă sunt în desfăşurare” a mai adăugat Cameron.

Jens Stoltenberg, primul-ministru al Norvegiei, a cărei companie de stat Statoil deţine terenul de exploatare petrolieră Tigantourine alături de compania British Petroleum (Marea Britanie) şi Algeria, a menţionat pentru AFP că nu a fost informat în privinţa operaţiunii care a generat atâtea victime. Preşedintele francez, François Hollande a declarat că se află în contact permanentcu autorităţile algeriene, dar a evitat să ofere şi alte detalii care ar putea afecta desfăşurarea operaţiunii, notează euronews.com.

Oficialii Statelor Unite au declarat că nu deţin încă nicio informaţie cu privire la soarta americanilor implicaţi în conflict. Washington-ul, asemenea aliaţilor săi europeni, a aprobat operaţiunea franceză din Mali lansată săptămâna trecută şi care, până în prezent, a trimis 1,400 de trupe pentru a ataca rebelii islamişti.

Primul-ministru japonez Shinzo Abe şi-a anulat prima sa călătorie peste hotare de după preluarea guvernului ce avea loc în Africa de Sud, deplasându-se înapoi la Tokio din cauza crizei ostaticilor, au informat oficiali ai guvernului nipon.

Update: 19.01.2013 – Operațiunea algeriană de eliberare a unor ostateci la o exploatare de gaze izolată a luat sfârșit, iar numărul celor ucişi este în creştere. Ministrul de Externe român, Titus Corlăţean a confirmat decesul unui român aflat printre ostatici şi a precizat că a avut, în cursul zilei de sâmbătă, patru sau cinci convorbiri telefonice cu ministrul algerian de Externe.

“Discuţia ultimă cu ministrul algerian de Externe ne-a adus ca informaţie finală, din păcate, vestea cea proastă, dar şi informaţia în legătură cu eliberarea unui grup mai mare de cetăţeni străini între care ar fi figura şi un cetăţean român şi faptul că operaţiunea din Algeria este practic terminată”, a anunţat demnitarul român. Un al doilea român a decedat la spital ca urmare a rănilor suferite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new