Alianța Nord-Atlantică intenționează reluarea întrunirilor oficiale ale Consiliului NATO – Rusia

December 2, 2015

Alianța Nord-Atlantică ar putea convoca în perioada următoare o reuniune oficială a Consiliului NATO – Rusia, susțin jurnaliștii agenției TASS, citând o declarație a Secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, în urma reuniunii miniștrilor de externe din țările membre NATO.

“Am decis să găsim o modalitate să folosim Consiliul NATO – Rusia ca instrument de angajare politică în vederea reluării cooperării cu Rusia. Vom investiga problema și după ce vom decide, vom anunța ora și data noii ședinței” – a spus Stoltenberg.

De asemenea, Stoltenberg a subliniat că “deși NATO a înghețat practic cooperarea militară cu Rusia” după anexarea Crimeii în 2014, “Alianța a fost de acord să mențină totuși deschise o serie de contacte politice și militare cu Rusia”.

“Consiliul NATO – Rusia continuă să funcționeze, deoarece în 2014 a avut mai multe întâlniri de lucru” – a declarat secretarul general al Alianței.

Consiliul NATO-Rusia a mai fost suspendat în august 2008 ca urmare a intervenției ruse în Georgia. Suspendarea dialogului și a cooperării sub egida acestui Consiliu a durat aproape un an, iar la o reuniune comună a miniștrilor de externe în 2009 s-a decis reluarea cooperării militare NATO-Rusia, în paralel cu restructurarea structurilor de cooperare de sub egida Consiliului NATO-Rusia. În 2014, activitatea Consiliului a fost din nou înghețată ca urmare a conflictului din Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new