Ambasadorul rus Andrei Karlov a fost ucis într-un atac armat la Ankara
December 19, 2016
Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost ucis luni seara într-un atac armat care a fost catalogat drept terorist de către Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, informează agențiile de presă internaționale.
Andrei Karlov a fost împușcat în spate de un individ înarmat în timp ce ținea un discurs la deschiderea unei expoziții de fotografie despre Rusia, “De la Kaliningrad la Kamceatka”.
Atentatorul, un polițist în vârstă de 22 de ani care, conform autorităților turce, nu se afla în misiune în momentul atacului, a fost împușcat de către forțele de ordine turce după un schimb de focuri de câteva minute. Conform agenției EFE, martorii atacului spun că bărbatul a acționat sigur și că probabil știa că nu va scăpa cu viața după atac. “Doar mort ies de aici!”, ar fi strigat atacatorul după ce a strigat de mai multe ori “Allahu Akbar!” (Allah e mare ) și a recitat câteva versete din Coran. Apoi a fost împușcat de forțele de ordine.
Un jurnalist al cotidianului Hurriyet a mai spus că ambasadorul nu avea escortă și că venise singur la vernisaj, Galeria de Artă ce găzduia evenimentul fiind la o mică distanță de Ambasada Rusiei la Ankara.
Președintele rus, Vladimir Putin, consideră asasinatul ambasadorului rus la Ankara ”o provocare, o încercare de a obstrucționa relațiile dintre Rusia și Turcia și este menit să încetinească eforturile de a pune capăt conflictului din Siria„ notează RT. De asemenea, președintele rus a spus că își dorește garanții din partea Turciei că diplomații ruși sunt în siguranță și a mai afirmat că a ordonat ca măsurile de securitate să fie consolidate la toate reprezentanțele diplomatice ale Federației Ruse în lume.
Acest atac a avut loc în ajunul vizitei ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, la Moscova, pentru consultări cu omologii săi rus și iranian cu privire la Siria. Atât Moscova cât și Ankara sunt implicate în conflictul sirian, iar Turcia este gazda a peste un milion de refugiați sirieni. Guvernul de la Ankara este un suporter al opoziției siriene, în timp ce Kremlinul îl susține pe președintele sirian Bashar al-Assad.
Situația a fost și mai tensionată în ultimele săptămâni când forțele siriene, cu ajutorul armatei ruse, au bombardat estul orașului Alep, ceea ce a dus la o criză umanitară de proporții. Atacul nu a fost încă revendicat, dar militanți ai grupării Statul Islamic sunt activi în Turcia și au organizat recent mai multe atentate teroriste.
Un înalt oficial al serviciilor de securitate turce a declarat că investigația în cazul asasinatului ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov, l-ar suspecta pe autorul atacului de legături cu mișcarea clericului Fethullah Gulen, acuzat că ar fi fost în spatele puciului eșuat din 15 iulie, informează Reuters.
Leave a Reply