Angela Merkel – al 3-lea mandat de Cancelar al Germaniei
September 23, 2013
Cancelarul Angela Merkel, care a obţinut cel de-al treilea mandat de patru ani în urma alegerilor legislative de duminică, al treilea cancelar german care reuşeşte această performanţă, după Konrad Adenauer şi Helmut Kohl, şi a doua femeie din Europa, după Margaret Thatcher.
Angela Merkel a câştigat al treilea mandat la conducerea Cancelariei germane, Partidul Creştin Democrat (CDU) însumând 41,5% din voturile exprimate. Aliatul său liberal (FPD) nu a atins pragul de 5%, în timp ce Verzii au coborât la 8,3%, iar stânga radicală Die Linke a obţinut 8,6%. În ceea ce priveşte noua mişcare anti-euro “Alternativa pentru Germania”, creată în primăvară, aceasta a atins 4,7%, mai puţin de cele 5% necesare pentru a fi reprezentată în camera inferioară a parlamentului.
Prezenţa la urne a fost de 71,5%, în creştere faţă de cea din anul 2009, de 70,8%, un record de slabă participare.
Potrivit Mediafax, ”Angela Dorothea, născută Kasner, în vârstă de 59 de ani, mare admiratoare a Ecaterinei a II-a a Rusiei, a fost un copil înzestrat pentru rusă şi matematică, ce visa să devină patinatoare artistică. Ea este prima femeie care a condus Germania, prima de la britanica Margaret Thatcher care guvernează o ţară europeană mare”.
La opt ani de la accederea ei la putere, graţie unei alianţe între conservatori şi social-democraţi, uzura nu pare să o afecteze. Anduranţa sa în timpul summiturilor europene de la Bruxelles, alături de pasiunea ei pentru operă, i-au adus numele de “Regina nopţii”.
La conducerea unei coaliţii cu liberalii (FDP) din 2009, ea beneficiază în Germania de o popularitate fără precedent după război, de aproximativ 60 la sută opinii favorabile.
Indiferent de aşteptările secrete ale celor mai multe state din sudul Europei, politica germană faţă de zona euro nu se va modifica fundamental după aceste alegeri. Tot ceea ce pot spera grecii este că în locul lui Wolfgang Shauble va veni un ministru de Finanţe, eventual social-democrat, mai puţin abraziv şi mai sensibil faţă de problemele sociale ale Sudului. Nici în ceea ce priveşte uniunea bancară, căreia Berlinul i se opune, nu există vreun motiv pentru a crede că lucrurile se vor schimba în al treilea mandat Merkel. Prin urmare, politica de austeritate, prudenţa şi presiunile germane asupra ţărilor din Sud de a continua reformele structurale şi de consolidare fiscală vor continua ca şi până acum.
Leave a Reply