Arabia Saudită a câștigat un loc de membru non-permanent în cadrul Consiliului de Securitate al ONU

October 18, 2013

Pentru prima dată în istoria sa, Arabia Saudită a câștigat un loc de membru non-permanent în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Regatul arab se alătură astfel altor patru țări (Ciad, Chile, Lituania și Nigeria) care începând cu 1 ianuarie 2014 vor înlocui Azerbaidjan, Guatemala, Pakistan și Togo la masa celor 15 decidenți din cadrul Consiliului de Securitate.

Candidatura tuturor celor cinci noi membri non-permanenți a fost accepată unanim de cei 193 de membri ai ONU. Mandatul obținut este pentru o perioadă de doi ani.

Prezența Arabiei Saudite prezintă un interes aparte pentru experți, dat fiind că se așteaptă de la Consiliul de Securitate al ONU gestionarea tensiunilor din Orientul Mijlociu și în special a situației din Siria. Unii consideră că impactul său la masa negocierilor va fi unul limitat, deoarece deciziile importante cum ar fi Siria, dosarul iranian sau programul nuclear al Coreei de Nord vor fi în continuare la mâna membrilor cu drept de veto.

Alții, dimpotrivă, susțin că prezența Arabiei Saudite ca membru în numeroase organizații internaționale (Organizația pentru Cooperare Islamică, blocul G 20, Banca Mondială, Organizația Mondială a Comerțului, Fondul Monetar Internațional, Consiliul de Cooperare a Statelor din Golf) va spori indiscutabil importanța opiniilor sale și în cadrul Consiliului de Securitate, și implicit influența pe care o exercită pe plan mondial.

UPDATE: Arabia Saudită a anunțat că refuză locul de membru non-permanent al ONU. Anunțul a surprins întreaga comunitate internațională și a generat confuzie chiar în rândul diplomaților Regatului Saudit. Decizia saudită, care a putut fi luată doar cu aprobarea regelui Abdullah, a venit la o zi după ce Arabia Saudită a câștigat un loc în Consiliul de Securitate, pentru prima dată în istoria sa, și refuzul său este unul fără precedent în istoria ONU.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new