Armatele aliate au efectuat primul test de interceptare a unei rachete balistice

October 21, 2015

Potrivit Știrilor TVR, astăzi a avut loc prima demonstraţie reuşită a capacităţilor antirachetă din Europa. Armatele aliate au efectuat primul test de interceptare a unei rachete balistice. Forţele navale americane au difuzat imagini de la evenimentul produs în largul coastelor scoţiene, care are legătura directă cu baza de la Deveselu.

Testul a fost urmărit în direct de oficiali militari de pe o navă aparţând Flotei a 6-a americane. La test au participat nave din Statele Unite, Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania şi Marea Britanie. A fost pentru prima dată când un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3, similar celui care va fi instalat în baza de la Deveselu, a fost lansat dintr-un poligon din afara Statelor Unite.

A fost simulată şi prima interceptare a unei rachete balistice în Europa. Un vas olandez a urmărit ţinta şi a transmis date către distrugatorul USS Ross, o navă TIP AEGIS a forţelor americane, care a fost prezentă în această vară şi în Marea Neagră.

Atunci a fost survolată, la 500 de metri, de un bombardier rus. Potrivit Reuters, testul de acum a avut loc în contextul în care Rusia foloseşte tot mai mult rachete de croazieră împotriva grupării Statul Islamic în Siria.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Spania găzduieşte patru nave americane, iar Turcia un radar terestru antirachetă. România va avea sistemul Aegis Ashore operational în acest an, iar Polonia în 2018.

Sursă: Știrile TVR

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new