Atentat la Nisa de Ziua Națională a Franței: Lupta antiteroristă, pe agenda reuniunii miniștrilor de externe din UE

July 15, 2016

UPDATE: Lupta antiteroristă a fost adăugată la cererea Parisului pe agenda celor 28 de miniștri ai afacerilor externe din UE care se reunesc luni la Bruxelles, a anunțat vineri Consiliul UE, la o zi de la atentatul de la Nisa soldat cu cel puțin 84 de morți, între care 10 copii și adolescenți, relatează AFP.

‘La cererea Franței, miniștrii (din UE) vor discuta luni despre lupta împotriva terorismului’, a anunțat biroul de presă al Consiliului UE pe Twitter.

Un camion a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței, joi seară, la orele 22.30 (23.30, ora României). Cel puțin 84 de persoane și-au pierdut viața, iar în jur de 50 se zbat între viață și moarte. Șoferul camionului care a izbit mulțimea a fost împușcat. Președintele francez, François Hollande, a anunțat prelungirea cu trei luni a stării de urgență, care urma să fie ridicată la 26 iulie, și a făcut apel la rezerviști pentru a asigura protecția teritoriului. Franța își întărește acțiunea în Siria și Irak.

Printre victime se numără și paracliserul Catedralei ruse Sf. Nicolae din Nisa, Igor Chelechko și tatăl acestuia, precum și 20 de enoriași ai comunității creștin pravoslavnice din Nisa dar cu cetățenie franceză, potrivit unui comunicat oficial al institutiei religioase menționate. Victime au mai căzut atacului terorist, potrivit autorităților franceze, și americani, dar și ucraineni. Cele mai multe victime sunt din rândul turiștilor aflați în vacanța în luxoasa statiune de pe Riviera franceză.

Doi cetățeni români au fost răniți în atentatul de la Nisa, până la acest moment nefiind, însă, identificați români printre decedați. Premierul francez Manuel Valls a anunțat decretarea a trei zile de doliu național, începând de sâmbătă.

Atentatul nu a fost revendicat până în prezent, dar ‘corespunde’ apelurilor la ucideri lansate de grupări jihadiste, a explicat procurorul general din Paris, François Molins. Cei 28 de șefi de diplomație europeană se vor afla la Bruxelles cu ocazia unei reuniuni lunare în cadrul căreia urmează să fie abordate mari dosare internaționale. Cu această ocazie fostul primar al Londrei Boris Johnson, liderul taberei Brexit, își va face prima apariție în calitate de șef al diplomației britanice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new