Atentat pe aeroportul din Bruxelles: 34 de morți și peste 100 de răniți

March 22, 2016

Cel puțin 34 de persoane au murit și 136 au fost rănite în atentatele teroriste de pe aeroportul Zaventem și din stația de metrou Maelbeek, din apropierea instituțiilor europene, potrivit Ministerului Sănătății belgian și operatorului de transport STIB, relatează agențiile de presă.

Deflagrațiile de pe aeroportul Zaventem s-au produs în jurul orei locale 08:00 (07:00 GMT), în zona de plecări a aeroportului. La stația de metrou Maelbeek, din apropierea instituțiilor UE, s-au produs două explozii la puțin timp după ora locală 09:00. Potrivit bilanțului operatorului de transport STIB și al parchetului federal din Bruxelles, cele două explozii s-ar fi soldat cu 15 morți, și 55 de răniți, dintre care zece grav. Numeroși răniți, care prezentau în mare parte arsuri, au fost transportați la centrul pentru arși de la Neder-Over-Heembeek.

Postul francez BFMTV a relatat că serviciile de informații belgiene au fost prevenite luni în legătură cu iminența unui atac terorist, fără a se preciza locul, data sau modul de operare. Atentatele au provocat ridicarea nivelului de alertă la nivelul maxim, închiderea până la noi ordine a aeroportului internațional din Bruxelles și o întărire a securității pe aeroporturile din Londra, Paris, Frankfurt și Copenhaga.

Atentatele au fost revendicate de către gruparea teroristă Statul Islamic.

UPDATE, 17,00h : Trei zile de doliu național în Belgia

Belgia a anunțat trei zile de doliu național în urma atentatelor produse marți pe aeroportul internațional și într-o stație de metrou din capitala țării, Bruxelles, și soldate cu cel puțin 34 de morți, conform celui mai recent bilanț provizoriu, transmit DPA și AFP.

Anunțul privind decretarea zilelor de doliu a fost făcut de ministrul de interne, Jan Jambon, citat de radio-televiziunea publică RTBF.
‘Este un doliu excepțional, toate drapelele naționale vor fi așadar în bernă pe toate clădirile oficiale din țară’, a precizat pentru AFP Frédéric Cauderlier, purtătorul de cuvânt al premierului belgian Charles Michel.

UPDATE, 21,00h : Atacatorii transportau bombele în valize

“Au venit cu un taxi, bombele lor erau în valize. Au pus valizele în cărucioare. Primele două bombe au explodat”, a declarat primarul din Zaventem, Francis Vermeiren. “Al treilea și-a pus de asemenea valiza pe un cărucior, dar el trebuie să fi intrat în panică, aceasta nu a explodat”, a adăugat el.

Prezența posibilă a trei atacatori a fost de asemenea evocată de parchetul federal belgian, care a precizat că al treilea, singurul care ar fi supraviețuit, era “căutat în mod activ”. “Doi au comis probabil un atentat sinucigaș”, a declarat procurorul federal Frédéric Van Leeuw într-o conferință de presă în timpul serii.

Echipele de deminare au intervenit la amiază pentru a detona al treilea dispozitiv în aeroport.

Francis Vermeiren a explicat pentru France Presse că a mers la fața locului la zece minute după atacuri, unde a asistat la o “situație de război, îngrozitoare, cumplită de trăit”. După dubla explozie, produsă în jurul orei 8.00 (7.00 GMT) în sala de înregistrare a plecărilor, aeroportul internațional a fost închis și sute de călători au fost primiți în sala de sport a comunei Zaventem.

Surse: Mediafax, Reuters, Agerpres, RT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new