Australia și India – cooperare în domeniul nuclear civil

October 17, 2012

Australia și India au convenit începerea discuțiilor privind semnarea unui pact de colaborare în domeniul nuclear civil. Acesta ar putea permite Australiei să vândă Indiei uraniu pentru programele sale nucleare cu destinație civilă, informează BBC. Anunțul a venit ca urmare a vizitei în India a PM australian Julia Gillard. Miercuri, 17 octombrie 2012, la Delhi, doamna Gillard a purtat discuţii cu omologul său Indian Manmohan Singh. La finalul discuțiilor, primul ministru australian a declarat că partea indiană s-a arătat încântată de începerea acestor discuții și negocieri, deoarece India are nevoie de uraniu pentru necesitățile tot mai mari de energie ale economiei sale.

Vânzările de uraniu sunt reglementate strict, iar guvernul australian speră că în urma acestui acord va putea vinde uraniu și către India, a cărei achiziții sunt îngrădite de faptul că aceasta nu este semnatar al Tratatului de Neproliferare Nucleară.

Australia, care deține aproximativ 40% din extracția de uraniu la nivel mondial, are deja pe lista de clienți China, Japonia, Tawan și Statele Unite ale Americii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new