Avionul companiei Malaysia Airlines prăbușit în Ucraina – atac terorist ? Rusia și Ucraina se acuză reciproc.

July 17, 2014

În total, 298 de persoane, printre care 154 de pasageri olandezi, se aflau la bordul avionului companiei Malaysia Airlines care s-a prăbușit joi în estul Ucrainei în timp ce zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a informat vicepreședintele filialei europene a companiei malaeziene, citat de AFP.

Avionul companiei Malaysia Airlines, un Boeing 777 decolat de pe aeroportul din Amsterdam în direcția Kuala Lumpur, a dispărut de pe radar la 10.000 de metri altitudine și s-a prăbușit în apropierea orașului Șahtarsk, nu departe de granița cu Rusia, într-o zonă controlată de separatiștii proruși. Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, aparatul ar fi fost lovit de o rachetă antiaeriană la altitudinea de 10.000 de metri.

Premierul malaezian Najib Razak a declarat că este ”șocat” de vestea prăbușirii unui avion al companiei Malaysian Airlines pe teritoriul Ucrainei și promite ‘declanșarea imediată’ a unei anchete, informează RIA Novosti.

Autoritățile de la Kiev și insurgenții se acuză reciproc că se află la originea tirului cu rachetă ce a cauzat incidentul, fără să existe dovezi materiale care să sprijine vreuna dintre ipoteze. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că apărarea antiaeriană ucraineană nu a efectuat tiruri cu rachete, dezmințind astfel ipoteza că avionul malaezian prăbușit în apropiere de Donețk ar fi fost doborât de armata ucraineană, consemnează AFP. Mai mult, președintele ucrainean a catalogat incidentul ”atac terorist” comis de forțele rebele din regiunea estică a țării. Conducerea autoproclamatei ”republici populare Donețk” neagă la rândul său implicarea în prăbușirea avionului Boeing-777 în estul Ucrainei, informează Interfax.

“La bord, se aflau 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului”, a declarat Huib Gorter, vicepreședinte al filialei europene a Malaysia Airlines, în cursul unei conferințe de presă desfășurate la Aeroportul Amsterdam Schiphol. Gorter a prezentat o listă a pasagerilor după naționalitate, precizând în același timp că naționalitatea a circa 50 de pasageri nu a fost stabilită pentru moment. El a menționat că, pe lângă cei a căror naționalitate nu a fost încă determinată, la bord se mai aflau 154 de olandezi, 27 de australieni, 23 de malaezieni, 11 indonezieni, șase britanici, patru germani, patru belgieni, trei filipinezi și un canadian.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new