Bagdad – Moqtada al-Sadr şi-a anunţat retragerea din viaţa politică

February 17, 2014

Influentul lider şiit irakian Moqtada Sadr, actor important în eforturile de stabilizare a Irakului, şi-a anunţat duminică retragerea din viaţa politică, o decizie surprinzătoare, cu două luni înaintea alegerilor generale, notează Mediafax.

Decizia liderului celei mai populare grupări şiite din Irak, care a devenit cunoscut pentru lupta împotriva trupelor americane, după invazia din 2003, i-a luat prin surprindere pe susţinătorii săi, însă impactul asupra scenei politice de la Bagdad nu este deocamdată clar. Gruparea şiită a lui Moqtada Sadr are în prezent 40 dintre cei 325 de deputaţi din Parlamentul irakian, printre care şi vicepreşedintele Qusay Abdul Wahab al-Suhail, şi, de asemenea, deţine şase portofolii în Guvernul de la Bagdad.

Deşi în 2006 şi 2010 l-a susţinut pe Nuri al-Maliki la conducerea Guvernului irakian, liderul şiit l-a criticat în nenumărate rânduri, iar în 2012 l-a acuzat că se comportă ca un “dictator” şi a anunţat că se opune obţinerii unui al treilea mandat de premier de către acesta. Anunțul făcut de Moqtada Sadr vine în plină criză politică la Bagdad şi în contextul în care condiţiile de securitate se deteriorează în Irak.

“Anunţ că nu mai intervin în problemele politice şi că nu mai există bloc care să ne reprezinte începând de acum în Guvern şi în Parlament”, a afirmat Moqtada Sadr într-un comunicat de presă. “Anunţ închiderea tuturor birourilor legate de activităţi politice, sociale şi religioase”, a adăugat liderul şiit.

Moqtada Sadr a precizat că alegerea sa a fost motivată de “păstrarea reputaţiei onorabile a celor doi martiri ai familiei Sadr”, făcând aluzie la tatăl său şi la altă rudă, ambii ucişi sub regimul lui Saddam Hussein.

El a mai explicat că gestul său vizează “să pună capăt tuturor corupţiilor din trecut şi tuturor celor care ar putea avea loc în viitor” şi care ar putea aduce atingere reputaţiei familiei Sadr.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new