Ban Ki-Moon reclamă urgența unei rezoluții pe Siria

August 16, 2012

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a declarat că “Poporul sirian a suferit prea mult, prea îndelung timp. Lucrurile în Siria nu mai pot continua în acest mod”, amintind că până în prezent organizația pe care o coordonează a adus dovezi privind cel puțini 18.000 de morți și peste 150.000 de refugiați.

Potrivit AFP, Ban Ki-Moon se află încă în căutarea unui succesor ca mediator în dosarul sirian, după demisia la începutul acestei luni a fostului șef al ONU, Trimis Special al ONU și Ligii Arabe, Kofi Annan, al cărui mandat încetează la sfârșitul lunii august. Reamintim că Annan și-a justificat demisia prin lipsa de consens din cadrul comunității internaționale, China și Rusia utilizând până în prezent de trei ori dreptul de veto pentru adoptarea unei rezoluții vizând regimul de la Damasc.

Chiar și fără o rezoluție ONU, regimul de la Damasc este aproape de colaps. Cel puțin așa a declarat la prima sa ieșire în public de când s-a refugiat dincolo de hotarele Siriei, fostul PM Riad Hijab. Totuși numărul de refugiați se află în creștere, iar violența din Siria alimentează și alte focare regionale de conflict, cum ar fi cel din Liban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new