Barack Obama – acuzat de “scurgeri” de informații clasificate

August 16, 2012

Potrivit unui videoclip dat publicității de un grup de foști ofițeri ai forțelor speciale ale Marinei Americane și preluat de postul CNN, președintele Barack Obama este acuzat că ar fi permis ca informații sensibile din cadrul raidului în care a fost ucis Osama Bin Laden să fie făcute publice, utilizând această acțiune pentru a aduce niște procente în plus ratingului politic personal.

Organizația din spatele acestui videoclip – Special Operations OPSEC Education Fund – susține că militează pentru stoparea utilizării de către politicieni în interes propriu a informațiilor din cadrul operațiunilor secrete desfășurate cu succes. Nu este prima acuzație de acest fel care planează asupra președintelui în funcție al Statelor Unite, acesta nefiind însă singurul politician atenționat că utilizează ilegal și nemeritat informații care îi pun în pericol pe specialiștii din cadrul forțelor speciale.

“Ca și cetățean, este datoria mea civică  să-i spun președintelui să oprească scurgerea de informații către dușmani” spune în clip Benjamin Smith, fost ofițer al SEAL din cadrul Marinei US. “Asemenea lucruri vor ucide americani” mai spune acesta, atrăgându-i atenția președintelui că vorbește prea mult despre cine, când, cum, în ce condiții a avut loc raidul împotriva lui Bin Laden. “Nu dumneavoastră l-ați ucis pe Bin Laden, America a făcut-o ! Nu ne transfomați într-o armă de confruntare politică. Nu asta suntem !” concluzionează Smith.

Deși organizația se declară apolitică și protectoare a agenților și ofițerilor din cadrul operațiunilor speciale, contracandidatul republican al lui Obama în campania pentru alegerile prezidențiale, Mitt Romney a calificat aceste “scurgeri” de informații utilizate pentru consolidarea creditului politic drept “josnice”. Casa Albă a negat că ar fi permis cu bună știință scurgerea de informații sensibile care să pună în pericol viața ofițerilor implicați în raid sau șansele de succes a unor viitoare operațiuni secrete, în timp ce doi procurori federali au primit sarcina de a investiga recentele “scurgeri” de informații privind virusul Stuxnet și operațiunile de utilizare a dronelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new