Barack Obama – dublă ceremonie de învestire pentru cel de-al doilea mandat

January 21, 2013

Presedintele american Barak Obama depune astăzi jurământul de învestire în funcţie într-o ceremonie publică, după ce ieri, 20 ianuarie, a jurat într-un cadru restrâns, în Biroul Oval să “protejeze şi să apere Constituţia Statelor Unite”.

Ceremonia a marcat sfârşitul unui mandat prezidenţial si începutul celui de-al doilea. Potrivit celui de-al 20-lea amendament al Constituţiei Statelor Unite, mandatul preşedintelui ales începe la pranz, în data de 20 ianuarie.

Pentru că 20 ianuarie, data la care Obama şi-a încheiat oficial primul mandat la conducerea Statelor Unite, a căzut în acest an într-o duminică, sunt organizate două ceremonii de depunere a jurământului.

Prima ceremonie, cea privată, a avut loc duminică în Biroul Oval, fiind oficiată de către şeful Justitiei, John G.Roberts. A doua ceremonie este programată pentru luni, pe treptele Capitoliului, sediul Congresului american (la ora locala 11:30 / 18:30, ora Romaniei). La ceremonia publică vor participa peste un sfert de milion de americani. După discursul de la Capitoliu, Obama va parcurge Pennsylvania Avenue, care face legătura între sediul puterii legislative şi cel al puterii executive din SUA.
Va urma ulterior o mare defilare pe acelaşi bulevard, la care Barack Obama va asista de la o tribuna uriaşă instalată în apropiere de Casa Alba. Balurile de învestitură, organizate la Centrul Congreselor, la Washington, vor ţine până târziu în noapte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new