Barack Obama – încă patru ani la Casa Albă

November 7, 2012

BARACK OBAMA a fost reales marţi preşedinte al Statelor Unite, depăşind pragul de 270 de voturi din partea “marilor electori”, necesar pentru a-l învinge pe rivalul său republican Mitt Romney, potrivit Mediafax.

La nivel naţional, Barack Obama îl devansează pe adversarul său cu 500.000-600.000 de voturi, respectiv cu mai puţin de 1 procent, potrivit numărătorii realizate de posturile de televiziune CBS şi CNN.

Platforma Twitter și-a adjudecat rolul principal de intermediar pentru felicitările transmise câștigătorului. Primul care a reacţionat a fost preşedintele Consiliului Uniunii Europene,Herman Van Rompuy “Foarte bucuros de realegerea preşedintelui Obama”, a scris el în olandeză, după care a postat alte două mesaje, în olandeză şi franceză, în care se declara “bucuros de alegerea preşedintelui Obama”. “Felicitări călduroase prietenului meu @BarackObama”, a scris pe Twitter și premierul britanic David Cameron, exprimându-şi “nerăbdarea de a continua colaborarea” cu acesta. Acestuia i s-a alăturat și ministrul său de externe, William Hague. Tot pe contul său de Twitter, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a adresat “felicitări călduroase” preşedintelui Obama şi a apreciat că “legătura transatlantică rămâne în continuare la fel de importantă pentru pace şi securitate, şi că preşedintele Barack Obama a dat dovadă de un mare leadership menţinând-o puternică”. Marele absent la avalanșa de felicitări venind din partea liderilor politici utilizatori fideli ai rețelei Twitter a fost premierul rus Dmitri Medvedev. De altfel, nici pe site-ul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin nu a fost postată vreo știre în acest sens.

În schimb, fostul preşedinte american Bill Clinton a fost prima persoană pe care a sunat-o preşedintele Barack Obama după ce a câştigat un nou mandat de patru ani la Casa Albă.

Update7 Nov, ora 18,15 (Moscow time) – site-ul președinției ruse a comunicat faptul că președintele Putin a trimis un mesaj de felicitare omologului său american, ocazie cu care a fost confirmată și invitația adresată președintelui Barack Obama de a vizita Rusia anul viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new