Barack Obama recunoaște că președintele rus a avut de câștigat din conflictul cu Ucraina

September 29, 2014

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat într-un interviu pentru cunoscuta emisiune 60 de minute a postului CBS News că nu crede că va exista o confruntare militară între NATO şi Rusia, deoarece liderul rus Vladimir Putin înţelege faptul că Alianţa ia în serios Articolul 5 din Tratat, privind apărarea colectivă.

Referitor la scăderea sa de popularitate, liderul de la Casa Albă i-a spus jurnalistului Steve Kroft că el este asemenea căpitanului unei nave aflate pe o mare agitată. ”La un moment dat, în această călătorie, a continuat președintele Obama, oamenii încep să spună supărați că ‘ Un căpitan bun ar fi trebuit să-i poarte prin ape liniștite și cer senin’. Dar eu nu pot controla vremea. Ceea ce pot controla sunt politicile pe care le implementăm pentru a face o diferență în bine în viața oamenilor.”

În schimb, despre creșterea ratingului omologului său rus, Obama a recunoscut că Putin a speculat din mers evenimentele în folosul său. “Din păcate, Putin – care cred că a fost prins cu garda jos iniţial, când au început protestele în Ucraina – a improvizat pentru a încerca să-şi dea seama cum să ţină Ucraina în sfera sa (…). În final, a fost bine pentru el în sondaje, dar foarte rău pentru economie şi rău pentru viitorul Rusiei” a continuat Obama.

Obama a precizat că, deşi nu crede că va exista o confruntare militară între NATO şi Rusia, Statele Unite au depus eforturi pentru a-şi asigura aliaţii, inclusiv unele state mai mici, ca Estonia, că Articolul 5 al Tratatului NATO este luat în serios. “Oferim ajutor şi asistenţă, astfel că dacă înfrunţi un stat NATO, atunci va exista o confruntare militară. Iar Putin înţelege acest lucru” a afirmat preşedintele SUA.

Transcriptul integral al interviul președintelui SUA poate fi accesat aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new