Barack Obama și Consiliul de Securitate al ONU cer încetarea imediată a focului în Fâşia Gaza

July 27, 2014

Preşedintele american Barack Obama a apreciat, duminică, că o încetare a focului imediată şi necondiţionată în Fâşia Gaza este un “imperativ strategic”, în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, notează Mediafax. La rândul său, Consiliul de securitate al ONU a adoptat în noaptea de duminică spre luni o declaraţie unanimă în care îndeamnă la un “armistiţiu umanitar imediat şi fără condiţii” în Fâşia Gaza, relatează AFP.

“Preşedintele a spus clar că punerea în aplicare a unei încetări a focului imediată şi necondiţionată este un imperativ strategic”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

În cursul acestei discuţii, Obama a subliniat “îngrijorarea profundă a Statelor Unite în legătură cu numărul mare de morţi în rândul civililor palestinieni şi a israelienilor”. Preşedintele american a menţionat, de asemenea, o “degradare a situaţiei umanitare în Fâşia Gaza”. Totuşi, el a condamnat “atacurile Hamas împotriva Israelului” şi a reafirmat “dreptul Israelului de a se apăra”.

De asemenea, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, reuniţi la New York, îndeamnă Israelul şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas să “aplice pe deplin” acest armistiţiu pe durata sărbătorii musulmane de Eid al-Fitr, care marchează sfârşitul lunii Ramadanului, dar “şi după aceea”. De asemenea, ei îndeamnă atât la “respectarea dreptului umanitar internaţional şi mai ales a celui cu privire la protecţia civililor”, cât şi la depunerea unor eforturi “de implementare a unui armistiţiu pe termen lung şi deplin respectat, bazat pe iniţiativa egipteană de mediere.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat duminică mişcarea islamistă palestiniană Hamas că-şi încalcă propriul armistiţiu, în interviuri pentru mai multe posturi americane de televiziune.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a acceptat un armistiţiu umanitar de 24 de ore în Fâşia Gaza, începând de duminică de la ora locală 14.00 (14.00, ora României), însă combatanţi din cadrul mişcării au revendicat ulterior noi tiruri de rachetă către Israel.

Peste 1.060 de palestinieni – în principal civili – au fost ucişi în cele 20 de zile de ofensivă israeliană în Fâşia Gaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new