BCE menţine dobânda de politică monetară la minimul record

November 6, 2014

Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, decizie anticipată de analiștii economici consultați de Bloomberg.

“Consiliul guvernatorilor BCE a hotarât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginala şi la facilitatea de depozit sa ramâna nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% şi, respectiv, -0,20%”, se arata într-un comunicat al institutiei europene, citat de Mediafax.
Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presă în care va explica decizia luata de BCE în cadrul sedintei lunare a institutiei.
Analistii anticipeaza ca Draghi nu va anunta masuri importante în ceea ce priveste relaxarea monetara, dar ca ar putea oferi indicii despre o eventuala extindere a programului de achizitii de active începând cu luna decembrie, atunci când BCE va publica noi estimari în legatura cu cresterea economica si inflatia din zona euro.
De asemenea, Draghi ar putea folosi conferinta de presa de joi ca o ocazie pentru a-si reafirma pozitia de conducere în cadrul institutiei, dupa ce Reuters a scris ca mai multi oficiali si-au manifestat nemultumirea fata de maniera de conducere a lui Draghi.
BCE a redus, la începutul lunii septembrie, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15%.
Tot în urma ședinței din septembrie, BCE a anunțat că va lansa, în luna octombrie, doua noi programe pentru cumpărarea de eurobonduri emise de statele din zona euro si de obligatiuni garantate cu active din sectorul privat, în încercarea de a impulsiona cresterea economica si a încuraja creditarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new