Beijing – a fost deschisă oficial Banca Asiatică de Investiţii și Infrastructură

June 29, 2015

Banca Asiatică de Investiţii și Infrastructură (AIIB), omonima de factură asiatică a Băncii Mondiale și un competitor al Băncii Asiatice de Dezvoltare, și-a deschis în cadrul unei ceremonii oficiale sediul de la Beijing.

Potrivit statutului, AIIB are 57 de membri, trei sferturi din capitalul bancar fiind rezervat statelor asiatice iar un sfert puterilor europene ca Franţa, Germania sau Marea Britanie, dar și Australiei. UK, Germania, Australia și Coreea de Sud se numără alături de China printre fondatorii instituției financiare menționate.

La ceremonia de la Beijing au participat reprezentanții din peste 50 de state membre în componența acționarilor băncii. China este iniţiatoarea proiectului şi are o putere de vot de 25% prin care va putea bloca deciziile care necesită trei sferturi din voturi. Puterea Chinei s-ar putea diminua dacă noi membri vor continua să se alăture acestui demers.

Banca Asiatică de Investiţii și Infrastructură s-a lansat rapid printr-un acord încheiat luna trecută la Singapore, deși proiectul a fost anunţat încă din octombrie 2014. Banca este destinată finanțării în special a proiectelor mari din domeniile infrastructură, energie, transport.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new