Berlin – o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene privind livrările de gaz pe 26 septembrie

September 23, 2014

Comisia Europeană și-a confirmat luni participarea la o nouă rundă de negocieri trilaterale UE-Rusia-Ucraina pe 26 septembrie la Berlin pentru a încerca soluționarea divergențelor dintre Moscova și Kiev privind livrările de gaze, consemnează agenția EFE.

La reuniune vor lua parte comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, și omologul său ucrainean Iuri Prodan.

Reamintim că, potrivit Agerpres, Rusia a sistat pe 16 iunie livrările de gaze pentru Ucraina, în urma eșecului negocierilor privind achitarea datoriei de 4,5 miliarde de dolari acumulate de guvernul de la Kiev, care în plus nu acceptă să plătească noul tarif de 385 de dolari mia de metri cubi de gaze cerut de Gazprom după înlăturarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici. Pe vremea acestuia din urmă, prețul achitat Gazpromului era de 268 de dolari mia de metri cubi.

Toate rundele de negocieri pe această temă desfășurate în ultimele luni între Moscova și Kiev, cu medierea Comisiei Europene, s-au încheiat fără rezultat, iar apropierea sezonului rece fără probabilitatea găsirii unei soluții îngrijorează tot mai mult cancelariile europene.

Guvernul de la Kiev încearcă în prezent să compenseze lipsa gazului rusesc prin importuri de la partenerii europeni cu ajutorul unui sistem de inversare a fluxurilor prin conductele folosite pentru transportul gazelor dinspre Rusia și Ucraina către UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new