Berlin – reuniune a miniștrilor de externe din Germania, Franța, Rusia și Ucraina

July 2, 2014

Miniştrii de Externe german, francez, rus şi ucrainean se vor întâlni miercuri, la Berlin, pentru a discuta despre criza din Ucraina, a anunţat marţi o sursă din cadrul diplomaţiei franceze.

Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius, Serghei Lavrov şi Pavlo Klimkin se vor reuni miercuri după-amiaza în capitala Germaniei, pentru a discuta despre criză, în contextul în care Kievul a reluat operaţiunile militare împotriva separatiştilor, în estul Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, Lavrov a “susţinut propunerea lui Steinmeier de a organiza la Berlin, pe 2 iulie, o întâlnire între şefii diplomaţiilor din Rusia, Germania, Franţa şi Ucraina”.

Cei patru oficiali vor ţine o conferinţă de presă la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), înaintea unui dineu neoficial, potrivit unei surse diplomatice, susține Mediafax.

Operaţiunea “antiteroristă” contra rebelilor proruşi din estul Ucrainei a fost reluată marţi dimineaţa, după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a refuzat să prelungească armistiţiul de încetare a focului.

Moscova şi-a exprimat, marţi, “regretele profunde” faţă de decizia Kievului de a nu prelungi armistiţiul cu separatiştii proruşi şi a cerut partenerilor occidentali “să nu mai folosească Ucraina ca monedă de schimb în jocurile geopolitice”, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Preşedintele rus, Vladimir Putin a declarat marţi că Poroşenko va purta “întreaga responsabilitate” pentru războiul din estul Ucrainei.

Situaţia în estul Ucrainei se deteriorează rapid, a avertizat preşedintele rus, Vladimir Putin, în cursul unei reuniuni pe care a avut-o cu consilierii săi, anunţă Kremlinul, citat de AFP. “A existat o discuţie detaliată despre situaţia din Ucraina, care se deteriorează rapid după ordinul preşedintelui Petro Poroşenko de renunţare la armistiţiu”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new