Body Leads top-secret ops – sau cum au încercat americanii să afle ce gândește Putin

March 4, 2015

John Helmer – Moscow

Timothy Colton, un expert (pe probleme legate de Federația Rusă) de la Universitatea Harvard din SUA, a admis că a fost prins efectuând cercetări privind leadership-ul Rusiei ca parte a operațiunii top-secret BODY LEADS coordonată de Pentagon. Top-secret doar până la dezvăluirea de luna trecută operațiunii care se presupune că avea menirea de a investiga gândurile președintelui Vladimir Putin și prim-ministrului Dmitry Medvedev analizând gesturile și dinamica corpului, precum și alte dovezi adunate sub acoperire de către academicieni și jurnaliști. Potrivit declarației lui Colton: „Nu am fost și nu voi fi în niciun caz un contractor militar clandestin. Nu am avut niciodată o lichidare a securității, și nu am efectuat cercetări clasificate pentru vreo organizație”. Dezvăluirea aruncă o lumină nouă asupra unor proiecte universitare, grupurilor de reflecție și cercetătorilor academici implicați în campania Guvernului SUA  de a răsturna guvernul Putin.

Secretele Pentagonului au fost publicate la sfârșitul lunii trecute când raportul transmis de Brenda Connors către Biroul de Evaluare Netă (ONA) a Pentagonului a ajuns în posesia reporterilor care au completat Actul de Libertate a Informației cu un an în urmă.  ONA este o unitate de analiză de intelligence care raportează Secretarului Apărării. Connors este membru al staffului „șefului Grupului Studiilor Strategice pentru Operațiunile Navale” de la Colegiul Maritim de Război al SUA. BODY LEADS a fost o operațiune a ONA  și a Marinei, comandată de către Colegiul de Război, care a început în 2005 și s-a derulat pe parcursul a cel puțin 8 ani, până în 2013. Connors descrie operațiunea ca „aplicație utilizând analiza componentelor nonverbale, în primul rând a analizei mișcărilor corporale pentru identificarea unui model destinat a aduce lumină în neobișnuita și controversata aranjare a partajării puterii în Rusia”.

Un cadru didactic ce a activat până anul trecut la Colegiul Maritim de Război al SUA (National War College – NWC) , a raportat – pe 6 februarie – sub protecția anonimatului conform unui site web a comunității de inteligence din SUA  că Brenda Connors „era ofițer de protocol al Departamentului Statului și cumva a obținut acceptul să participe la proiectele de cercetări lucrative (non-teaching) din cadrul Colegiului Maritim de Război; toate astea erau un subiect misterios pentru majoritatea membrilor corpului academic, dar dată fiind tendința instituției de a oferi posturi „prietenilor speciali” necalificați, cazul Connors nu este chiar așa o mare excepție, mai susține sursa citată. ”Connors este de mai bine de un deceniu la NWC… făcând orice ar fi fost de făcut” concluzionează fostul său coleg.

Cert este că web-site-ul Colegiului Național de Război o listează curent pe Brenda Connors cu rangul de profesor asociat (asistent), și în continuare la CNO (Șeful Operațiunilor Navale) din cadrul Grupului pentru Studii Strategice. Șeful Operațiunilor Navale – actualmente Amiralul Jonathan Greenert – este cel mai înalt rang ca ofițer naval al SUA. El raportează către Secretarul Marinei SUA, și ca membru al Staff-ului Unit al Forțelor Armatei către Secretarul Apărării și Președintelui.

Grupul Studiilor Strategice (SSG), astfel intitulat de către vice-amiralul (r) James Wisecup, este o comunitate de experți ce raportează lui Greenert. Se spune că furnizează „concepte revoluționare/inovative privind strategiile de război naval. Revoluționare înseamnă concepte care se presupune că ar putea supăra ordinea existentă. Astfel că, aceste concepte sunt fără un consens exprimat public. Cu alte cuvinte, SSG își focusează efortul pe concepte de luptă care par să aibă un mare potențial – cel puțin teoretic, dar pe care comandanții Marinei momentan nu le aplică în practică. În derularea misiunii sale SSG reprezintă ”o latură conducătoare a fazei de conceptualizare în procesul inovației strategiilor de război naval”.

 Observând că un bilanț intern al Marinei SUA din 2014 conține o eroare serioasă în operații și calcule, ofițerul anonim de la NWC a acuzat că fluxurile de bani ale unităților de apărare pentru munca de informații sunt deschise corupției. „Cazul Connors nu este izolat, și nici cel mai rău de altfel. Sunt conștient că NWC lucrează pentru ONA, iar vânzarea produselor destinate DoD-ului pe piața deschisă aduce un profit considerabil. Asta se numește ”triple-dipping” (sic!) și este în mod flagrant o ilegalitate, ca să nu mai spun că este lipsită de etică.

La rândul său, Connors spune în documentele declasificate că „Timothy Colton a fost recomandat de mine pentru BODY LEADS” pentru a scrie un raport intitulat „Câteva ipoteze referitoare la Putin și Medvedev”. Conform lui Connors, ”raportul lui Colton includea „informații din surse deschise, bursa zvonurilor din Moscova, și observații directe despre Putin și Medvedev prin accesul direct la sesiunea anuală a Clubului de Discuții Valdai.”

În fotografia de pe site-ul Kremlinului privind participarea lui Putin la Clubul de Discuții Valdai din 13 noiembrie 2011, Colton poate fi văzut în spate în dreapta fundalului purtând o cravată roșie. Înregistrările discuțiilor din cadrul evenimentului menționat îl citează pe Colton ca spunând printr-un interpret: „modelul prezent de guvernământ care a prins contur în Rusia – în ultimii 10 sau 12 ani – pare să-și fi epuizat potențialul sau își va atinge în curând limitele. Așa că în consens cu majoritatea membrilor grupului – nu spun toți, ci majoritatea, în fine – cred că anul acesta Rusia va avea de înfruntat provocări formidabile, și ce se întâmplă acum nu este foarte practic. Probabil că lucrurile vor arăta totuși diferit după alegeri, când veți redeveni președinte – dar asta nu se poate repeta la nesfârșit.”

În raportul său pentru Pentagon, Connors spune că metoda sa pentru un model de analiză a mișcărilor corporale țintește la „obținerea semnăturii decizionale la un interviu în care condițiile fără stres sprijină cea mai naturală inducere a mișcării individului.” Citându-l pe Colton (cu șase luni înainte ca T.C. să-l fi întâlnit pe Putin la interviul din cadrul Clubului Valdai), Connors spune în evaluarea sa că „(Putin) este maestrul situației curente, selectând un succesor nominal care este incapabil să construiască o schimbare reală. În ipoteza Frustrării, Putin se opune schimbărilor pe care Medvedev dorește să le realizeze. Urmărind ipoteza Smokescreen[1] și Consensus, Putin ar putea fi co-conspiratorul lui Medvedev, lucrând cu el fie pentru a toci reforma fie pentru a o limita la pași mici.”

 În răspunsurile la întrebările prin e-mail, Colton ne-a explicat faptul că: „Munca mea pentru doamna Connors a fost sub contract cu Colegiul Maritim de Război, nu cu ONA. Nu am informat Clubul Valdai despre munca mea pentru proiectul doamnei Connors, la fel cum (și ceilalți participanți la reuniunile Clubului Valdai) nu au informat despre colaborările cu celelalte organizații pentru care lucrează fiecare”. Prin Colegiu Maritim de Război, Colton se poate să fi făcut referire la Grupul de Studii Strategice al staff-ului de comandă maritimă, a cărui clădire se află în campusul Colegiului.

Colton a fost de asemenea rugat să explice discreția muncii sale. „Niciuna dintre treburile mele cu doamna Connors nu a fost clasificată; toate treburile mele cu doamna Connors au fost neclasificate. Niciodată nu am deținut o angajare/lichidare a securității, și niciodată nu am condus o cercetare clasificată pentru nicio organizație. Universitatea Harvard are necesități de raportare stricte în toate activitățile sale de consultare din exterior.  Am îndeplinit aceste cerințe așa cum era stipulat în contract. Raporturile mele au devenit proprietate a Guvernului SUA și acesta controlează folosința lor viitoare. Niciunul dintre raporturile mele nu au fost publicate undeva de mine”.

Andrey Bystritsky, președinte executiv al Clubului Valdai, a fost întrebat dacă Guvernul Rusiei sau sponsorii clubului Valdai știau de Timothy Colton că raportează în secret guvernului SUA și dacă prof. Colton a fost întrebat pentru a clarifica dezvăluirile raportului Brendei Connors. Bystritskiy a răspuns că nu va comenta pe marginea acestui subiect pentru că „natura acestei informații este discutabilă” și nu e de competența sa. De reținut că Valdai Club listează ca parteneri câteva instituții academice rusești și ca sponsori trei bănci ale statului, plus identități corporative care aparțin lui Alisher Usmanov, Alexander Mordashov și Sergei Chemezov. Colton încă mai apare pe lista membrilor Clubului Valdai drept „colaborator”. Colaborările lui însă par să se fi oprit în 2012.

Colton susține că a realizat mai mult de un raport pentru Connors și operațiunea BODY LEADS, și că această colaborare a sa a durat mai bine de un an. Refuză să spună însă cu exactitate câte raporturi a pregătit, sau care a fost perioada angajamentului său. Ray Locker, un reporter al USA Today, a scris săptămâna trecută că profesorul Colton „a fost plătit cu 113,915 dolari din 2009 pentru cercetările cu Connors, după cum arată înregistrările contractului militar”. În replică, T. Colton a refuzat să explice de ce Guvernul SUA a deținut drepturile de autor ale lucrărilor sale dacă nu a fost plătit. Mai mult, refuză să spună dacă a fost plătit sau dacă pentru activitățile sale de consultare raportate luna trecută a dobândit suma de 113,915 de dolari.

Orientările Universității Harvard în contractele externe și cercetările secrete ale membrilor facultăților sale au fost controversate în universitate, dar și în exterior, încă din anii 1970, când studenții au protestat împotriva rolului universității în Războiul Vietnamez, prin contribuția profesorului de chimie Louis Fieser, inventator al napalmului; dar și a Consilierului de Securitate Naționala a Casei Albe, Henry Kissinger, fost profesor al Universității Harvard pe când Colton era student. Expunerea ulterioară a implicărilor președintelui universității, Lawrence Summers, în manipularea coruptă a operațiunilor Guvernului SUA de a influența privatizarea Rusiei în anii 1990, au condus la scoaterea din funcție a lui Summers din universitate în februarie 2006.

 Conform prevederilor curente ale politicilor în domeniu de la Harvard, „cercetările ar trebui să fie publicate imediat pentru ca rezultatele să fie distribuite comunității științifice și pentru a stabili prioritatea cercetătorului, de care depind reputația academică și avansarea carierei. Întârzierea excesivă a publicării poate provoca o învechire a rezultatului și îi poate permite unui grup academic advers să publice primul, încetinind avansarea grupului de cercetare de la Harvard. Este, deci, neconform cu obiectivele proiectelor academice dacă rezultatele cercetării sunt în orice fel suprimate, incluzând condițiile impuse de fondatorii sau sponsorii cercetării”. Mai mult, Universitatea ”nu acceptă cercetări clasificate. PI-ul trebuie să raporteze rezultatele cercetării, chiar dacă informațiile identificării individului, organizațiilor sau grupurilor pot fi reținute drept confidențiale”.

Întâmplător sau nu, în iunie 2014, Colton a apărut la biroul din SUA al televiziunii RussiaToday pentru a susține căderea regimului lui Yanukovich în Ucraina și legitimitatea democratică a regimului ce a urmat. „Este foarte greu să-i citești gândurile lui Putin. Este foarte închis când vine voba de țelurile și intențiile sale ultime” recunoaștea Colton – fără însă să facă referire la cercetările sale guvernamentale.


[1] Smokescreen : 1. A mass of dense artificial smoke used to conceal military areas or operations from an enemy. 2. An action or statement used to conceal actual plans or intentions.

*traducere – Iolanda von Wunderstein

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new