Brazilia: Continuă procesul de destituire al Dilmei Rousseff

May 5, 2016

Senatorul brazilian însărcinat cu raportul comisiei speciale privind destituirea președintei țării, Dilma Rousseff (de stânga), Antonio Anastasia, s-a pronunțat miercuri pentru începerea procedurii în ședință plenară, relatează joi AFP.

Raportul, de 126 de pagini, al lui Antonio Anastasia, membru al principalului partid de opoziție, PSDB (centru-dreapta), s-a pronunțat în favoarea continuității procedurii împotriva președintei țării, procedură aprobată deja pe 17 aprilie de majoritatea covârșitoare a deputaților.

Opoziția cere declanșarea unei proceduri de destituire parlamentară a președintei, acuzând guvernul că a manipulat conturile publice în 2014 pentru a minimaliza amploarea stagnării economice și pentru a favoriza realegerea sa.

”Votul meu merge în direcția începerii procedurii de destituire”, a declarat Anastasia. După aprobarea, în 17 aprilie, a procedurii de destituire de către Congresul Deputaților, senatorii ar urma să aprobe săptămâna viitoare declanșarea oficială a unui proces de destituire a Dilmei Rousseff. Impopulara președintă de stânga, acuzată de cosmetizarea unor conturi publice, va fi atunci îndepărtată de la putere pentru maxim 180 de zile, în așteptarea unei sentințe definitive, și înlocuită de la fel de impopularul Michel Temer.

Vicepreședintele Michel Temer este singurul care a reușit să se sustragă anchetelor judiciare. Cu toate acestea, el a fost citat ca beneficiar al unor mite din partea mai multor inculpați în dosarul Petrobras, scandal de corupție în jurul grupului petrolier al statului brazilian.

Dilma Rousseff l-a acuzat pe Temer că ar conspira împotriva sa și că ar conduce o ”lovitură de stat ” parlamentară. Realeasă în funcție în urmă cu un an și jumătate, ea a afirmat că va rezista până la capăt.

“Vom continua să luptăm pentru a reveni la guvernare. Vom rezista, vom rezista, vom rezista”, a declarat Rousseff, într-un interviu difuzat joi de BBC, cu câteva zile înainte de probabila sa înlăturare de la putere. “Acest proces de destituire este ilegitim, ilegal’, a adăugat ea, afirmând că vrea ‘să lupte până la capăt’ pentru revenirea sa la putere și ‘împotriva acestei proceduri de destituire‘. ‘Nu contați pe demisia mea. Dacă demisionez, dovada vie a faptului că a avut loc o lovitură de stat va dispărea”, a spus Rousseff.

________________________________________________________

UPDATE, 12 mai 2016:

Senatul brazilian a votat astăzi în favoarea suspendării din funcție, timp de șase luni, a președintei țării, Dilma Rousseff (de stânga), care va fi supusă unei proceduri de destituire pentru manipulare de conturi publice, ea urmând să fie înlocuită de către vicepreședintele său, Michel Temer (centrist), relatează Reuters și AFP.

Sursă: AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new