Brazilia și Mexic cer explicații SUA privind acuzațiile de spionaj
September 3, 2013
Brazilia și Mexic au cerut explicații de la ambasadorii SUA în cursul zilei de luni, după ce mass-media a publicat informații conform cărora Statele Unite i-au spionat pe liderii celor două state.
Documente noi furnizate de Edward Snowden și preluate de mass-media internațională susțin că oficialii de la Washington i-au spionat pe președinții Mexicului și Braziliei. Noile acuzații par să complice și mai mult relațiile externe ale Statelor Unite, mai ales că acestea preced vizita de stat a președintelui Braziliei, Dilma Rousseff, la Washington, programată pentru luna octombrie și anunțată chiar de Secretarul de Stat John Kerry cu ocazia vizitei în Brazilia în luna mai a acestui an.
‘Aceasta este o încălcare inadmisibilă și inacceptabilă a suveranității braziliene’, a spus ministrul de Externe brazilian Luiz Alberto Figueiredo într-o conferință de presă luni după-amiază. ”Guvernul brazilian vrea explicații prompte, oficiale în legătură cu faptele semnalate în raportele apărute în mass-media”.
Știrea despre presupusul spionaj care a dus la convocarea ambasadorului US și solicitarea de explicații oficiale a fost furnizată de un post de televiziune brazilian duminică, sursa citată fiind Glenn Greenwald, un jurnalist brazilia care a obținut documentele incriminatoare de la Edward Snowden. Același Glenn Greenwald care amenința recent cu noi dezvăluiri (după reținerea timp de 8 ore pe aeroportul Heathrow din Marea Britanie a partenerului său și confiscarea laptopului și a telefonului mobil).
Tot în cursul zilei de luni, Guvernul mexican l-a chemat, de asemenea, pe ambasadorul SUA în Mexic, Anthony Wayne, pentru a protesta față de informațiile privind un posibil act de spionaj și a emis o notă diplomatică prin care cere o anchetă exhaustivă. ”Asemenea practici contravin legislației internaționale și Cartei Drepturilor Omului”. ”Guvernul din Mexic respinge și condamnă categoric orice acțiuni de spionaj împotriva cetățenilor mexicani și încălcarea dreptului internațional” se arată într-o declarație a Ministerului de Externe mexican. Un raport anterior (publicat în luna iulie și obținut tot prin intermediul fostului agent NSA, E. Snowden) care arăta că Ambasada Mexicului la Washington a fost ținta unei acțiuni sistematice de spionaj din partea US a suscitat un răspuns destul de discret din partea autorităților mexicane. Washington-ul și Mexico City s-au bucurat, cel puțin până de curând, de o relație strânsă privind schimbul de informații, obținute prin diverse forme de supraveghere, inclusiv interceptarea convorbirilor telefonice, în lupta împotriva cartelurilor de droguri. De aceea guvernul mexican este, probabil, reticent în a atrage atenția referitor la orice formă de supraveghere secretă.
Totuși față de obiectivele declarate oficial de cele două părți, noile documente descriu un alt tip de de colectare de informații, care indică faptul că acțiunea de spionaj nu a avut drept scop protejarea securității naționale a SUA, ci ar fi fost menit să dea o mână de ajutor liderilor de la Washington la reuniunile internaționale și de a cunoaște în avans ce ”cărți” dețin omologii acestora, de unde și reacția vehementă a celor două state vizate.
[…] începutul lunii septembrie, o serie de documente noi furnizate de Edward Snowden și preluate de mass-media internațională […]