Brexit – Imposibilul devenit posibil: Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană

June 24, 2016

Tabăra favorabilă ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a obţinut 51,9 % din sufragii după numărarea majorităţii voturilor din circumscripţii la referendumul istoric care a avut loc joi. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.
Aproape 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit, faţă de 15,7 milioane pentru UE. Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate. Comisia Electorală din Marea Britanie anunţă că Regatul Unit a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, transmite vineri Reuters.
Premierul britanic David Cameron a anunțat vineri că va demisiona din fruntea guvernului până în octombrie, după ce britanicii au votat joi la referendum în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite Reuters.
‘Țara are nevoie de o conducere proaspătă’, a spus el, adăugând că nu i se pare corect să fie căpitanul care ghidează țara spre următoarea ei destinație. Totodată, Cameron a declarat că noul prim-ministru va trebui să fie cel care ia decizia activării articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede o perioadă de negociere de maximum doi ani până la ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a declarat, vineri, că avocaţii UE depun eforturi considerabile pentru a vedea dacă este posibilă accelerarea declanşării articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru a permite ieşirea rapidă a Marii Britanii din blocul comunitar, relatează „The Guardian“. De asemenea, preşedintele Legislativului UE a spus că procesul de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar nu ţine exclusiv de dorinţa Executivului britanic, deşi instituţiile europene au luat notă de declaraţia unilaterală a Londrei cu privire la amânarea declanşării procedurii de ieşire până în octombrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new