Brexit – The aftermath (Conexe)

July 1, 2016

Există deja voci ale unor politicieni olandezi care spun că decât să fi permis Brexit-ul, mai bine Uniunea ar fi exclus România din UE si nu s-ar mai fi ajuns aici! Și că dacă tot s-a ajuns aici propun regândirea celebrului Art. 50 astfel încat să permită uniunii suspendarea statutului de membru sau excluderea acestuia în anumite condiții.

Deci dragi conaționali rămași acasă, realizați ca Brexit-ul poate avea consecințe cât se poate de nefaste pentru România chiar dacă aparent, în acest moment nu sunt elemente de cauzalitate directă care să reprezinte motiv de îngrijorare pentru români. ȘI de asemenea sper că sper că realizați că nu trebuie să fi plecat din țară pentru ca flegmele străinilor la adresa românilor să va atingă și pe voi! Pentru că atunci când vorbești cu occidentalul fața în față, aproape invariabil îți va spune că nu e vorba de tine, care ești deja acolo și uitându-se așa la tine vede că ești spălat, îngrijit, si arăți normal așa, ca un om așa, cum s-ar spune. Tu ești integrat, muncești și plătești taxe, tu te speli, nu miroși urât, nu agasezi trecătorii cerșind cu un doi copiii în brațe și alți zece atârnați de fuste, nu le mozolești parbrizul mașinii la semafor pentru 50 de cenți și nu furi din buzunare sau din bancomate. Nu, deci nu de tine e vorba! E vorba de aia care apar în reportajele cu gropile de gunoi din România.

Cu ăia și alții asemenea care se află încă în România și care în mintea lor, trăiesc și se comportă asemenea celor din evul mediu timpuriu. Cu aceia au ei o problemă. Despre aceia spun ei că le este teamă că vor veni peste ei! Și puțin le pasă că noi le zicem acelora de umblă prin gropile de gunoi sau care îi agasează pe ei cu cerșitul pe stradă la ei acasă rromi. Pentru ei sunt toți români. Așadar, pe românii aflați astăzi în România îi vor olandezii excluși din UE. Și nu numai ei, fiți siguri de asta.

Pentru că Olanda rareori vorbește singură așa de capul ei. Nu este obiceiul Olandei de a se băga singură în seamă pe probleme care, la o adică ar putea pune în pericol însăși existența UE. De ce o fac? Pentru că pot și așa cum am explicat, pentru că în mintea lor România are o problemă de verticalitate, de morală, de conduită. O problemă certificată de noi înșine prin raportările pline de voioșie privind numărul mare de infractori, prin rapoartele scrise după dictare ale unor ONG-uri de buzunar trimise ambasadelor contra unor finanțări obscure în care demască și înfierează corupția sistemică, prin activitatea de mare succes a DNA care se fălește cu numărul mare de demnitari arestați mai dihai decât se făleau agricultorii de frunte de pe vremea lui Ceaușescu când anunțau producții record de știuleți la hectar.

Și atunci pe bună dreptate, cum altfel ar vrea cineva să fie privită România când ea prin tocate elementele sale face un titlu de glorie din lupta ei anti sistem, un sistem pe tot ea îl prezintă ca fiind corupt, putred, murdar. Așa se explică și de ce în liderii aleși de români, occidentalii nu au încredere și nu sunt buni, iar liderii impuși de ei să-i guverneze pe români se uită la aceștia de sus, cu aroganță tratându-i precum deunăzi își tratau argații slugile.

Nu spun că occidentali au dreptate dar spun că, ni se întoarce ceea ce exportăm și că este normal să vină azi occidentalul ”civilizat” și să spună, folosindu-se de ceea ce noi am exportat cu voioșie în ultimii 15-20 de ani, că românii sunt niște barbari, înapoiați, infecți, urât mirositori și că mai avem până la dobândirea statutului de popor civilizat. În aceste condiții spun ei, este dreptul lor de a refuza să stea alături de noi la aceeași masă, cel puțin pentru moment. Greșeala mare, din punctul lor de vedere, a fost făcută atunci când ni s-a permis accesul în incintă, acum fiind greu sa ne țină departe de masa lor.

Iar cu acestă ocazie poate înțelegeți și de ce spun că o imagine se construiește în interior și se exportă, nu se construiește niciodată în exterior și în nici un caz pe clișee sterile și goale de conținut gen Nadia, Hagi și Dracula. Pentru că așa si Ethiopia, de exemplu și cu tot respectul fața de această țară, l-a dat omenirii pe Haile Gebrselassie.

Sorin Ardelean

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new