Bridge of Spies !

October 1, 2016

Primul impuls după vizionarea peliculei a fost să zic “iată ! un film ce ar trebui interzis în România!

După care am realizat că greșesc, pentru că interzicându-l, abia atunci ar atrage atenția asupra lui ! Așa, sunt sigur că are mult mai multe șanse să treacă neobservat și vizionat de puțină lume! Mai ales că nu este un film de acțiune/spionaj gen James Bond, iar genul acesta de filme, cum este ”Bridge of Spies”, pentru mulți poate fi chiar plictisitor. Astfel că mi-am revizuit părerea și chiar m-am ”liniștit” (unii ar zice ”resemnat”) !

Asta și pentru că, am neplăcutul sentiment că puțini dintre compatrioții mei ar înțelege cu adevărat ceva din substanța acelor argumente invocate de avocatul James B. Donovan (interpretat de Tom Hanks), apărătorul infamului spion rus în discuțiile/pledoariile sale din fața: judecătorului(or), colegilor, membrilor familiei, ofițerilor CIA etc, pe teme precum: dreptul la apărare, dreptul la un proces echitabil, confidențialitatea informațiilor/discuțiilor dintre client și avocat, importanta respectării procedurilor și a legalității în obținerea probelor, etc.

Și, mai ales de ce, indiferent de “crima” comisă, dreptul la un proces corect și echitabil ar trebui să fie sfânt atât pentru fiecare dintre noi ca indivizi, cât și pentru noi toți, ca națiune.

Și, în ultimul rând dar deloc lipsit de importanță, privind filmul nu am putut să nu remarc similitudinea dintre “cerințele, dorințele, modurile de reacție și acțiune” ale cetățenilor americani” așa cum au fost ele prezentate in acest film – unii îl acuză pe Spielberg de ceva propagandă fățișă dar chiar și așa observația rămâne validă –  și momentele acelea în care în studioul de la B1 tv, într-o emisiune moderată de ”colonelul” Turcescu, invitații acestuia, în frunte cu Andreea Pora, cereau închiderea televiziunii A3, cu forța dacă e nevoie și desigur, întemnițarea pe bază de proces sumar a ”dușmanilor de clasă” de la acea televiziune, respectiv similitudinea cu modul de gândire/ reacție de astăzi al tinerilor frumoși și liberi…

Sorin Ardelean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new