Bruxelles: Cel puţin 28 de persoane au fost rănite într-o manifestaţie pentru o “altă Europă”

April 4, 2014

Zeci de mii de persoane au defilat vineri, la Bruxelles, la apelul sindicatelor, pentru a denunţa “austeritatea” şi a cere o “altă cale”, mai socială, pentru Europa, o manifestaţie marcată de violenţe soldate cu aproximativ 30 de răniţi, notează Mediafax.

Prima “euromanifestaţie” a anului a adunat “peste 52.000 de persoane din 21 de ţări”, s-a felicitat Bernadette Ségol, secretara generală a Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), care a mizat pe prezenţa a 40.000 de persoane. Aproximativ 25.000 de persoane au participat la manifestaţie, potrivit poliţiei.

Ciocniri au avut loc între poliţie şi docheri din Anvers şi Gent, care s-au desolidarizat de acţiune şi au căutat să agreseze forţele de ordine aruncând cu diverse obiecte în direcţia acestora. Forţele de ordine au răspuns cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe manifestanţii recalcitranţi.

Cel puţin 28 de persoane, printre care trei poliţişti, au fost rănite, potrivit poliţiei. Nouă manifestanţi au fost spitalizaţi, inclusiv o femeie “grav rănită la nivelul capului” de o piatră. Femeia urmează să fie operată.

Defilarea în culorile tradiţionale ale sindicatelor belgiene – roşu pentru socialişti, verde pentru creştini şi albastru pentru liberali – a avut loc pe bulevardele capitalei belgiene până în cartierul care găzduieşte sediile unor instituţii europene, mai precizează sursa citată.

Majoritatea participanţilor la defilare, veniţi din Franţa, Polonia, Danemarca, Spania sau Grecia, au manifestat în linişte, scandând diverse solganuri. Ei au cerut o Europă mai socială. “Măsuri de austeritate = sărăcie durabilă”, “Popor, nu profit”, se putea citi pe pancarte.

“Mesajul nostru este simplu, însă oficialii europeni nu vor să-l înţeleagă. Mesajul nostru este că politicile lor de răspuns la criza financiară nu sunt suficiente şi, în realitate, au agravat criza socială şi economică. Austeritatea nu funcţionează”, a declarat Bernadette Ségol.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new