Bugetul Federației Ruse – 25% mai mult pentru apărare, în detrimentul educaţiei şi culturii

July 20, 2012

Ministerul rus al finanţelor a publicat principalele direcţii ale politicii bugetare pe anii 2013-2015, care prevăd reducerea cheltuielilor pentru educaţie, sănătate, cultură, dar în acelaşi timp creşte finanţarea pentru apărare şi forţele de ordine, titrează ziarele moscovite.

Nezavisimaia Gazeta relatează că, în 2013, cheltuielile cu apărarea vor fi majorate cu 25,8% faţă de 2012, de la 1,864 trilioane la 2,345 trilioane de ruble (un euro valorează 40 de ruble). Finanţarea structurilor de ordine va creşte cu 9%, în detrimentul sănătăţii, care va primi cu 8,7% mai puţine resurse, şi al educaţiei – în scădere cu 2,8%. Kremlinul intenţionează să cheltuiască, până la sfârşitul acestui deceniu, suma de  23 de trilioane de ruble (575 de miliarde de euro) pentru înzestrarea armatei, menţionează Novîe Izvestia. Experţii susţin că ţara nu va face faţă unor asemenea cheltuieli, dacă preţul petrolului va scădea, în condiţiile în care şi consumul acestuia se diminuează, din cauza crizei economice.

Rossiiskaia Gazeta scrie că proiectul bugetului pe următorii trei ani va fi elaborat astfel încât să reducă la minimum dependenţa vistieriei statului de oscilaţiile preţurilor petrolului pe piaţa mondială. Ministerul finanţelor îşi va lua drept punct de reper la planificarea cheltuielilor preţul mediu al petrolului pe câţiva ani, şi nu pe un singur an, ca până acum. Directorul centrului de analiză a comerţului mondial cu armament, Igor Korotcenko, a criticat iniţiativa guvernului vizând diminuarea cheltuielilor pentru educaţie şi sănătate, semnalând că există alte domenii pe baza cărora s-ar fi putut face economii la buget, cum ar fi întreţinerea şi deservirea funcţionarilor, achiziţionarea de maşini străine demnitarilor, relatează Moskovski Komsomoleţ.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new