Canada achiziționează sistemul antirachetă israelian Iron Dome

July 30, 2015

Canada a ales tehnologia israeliană de apărare antirachetă Iron Dome pentru sistemul său radar cu rază medie de acțiune destinat forțelor armate, a anunțat miercuri Ministerul canadian al Apărării, relatează AFP.

Achiziționarea sistemului Iron Dome (construit de Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries (ELTA) în parteneriat cu Israel Defence Forces, sistemul radar fiind asigurat de cei de la ELTA) va fi executată de filiala canadiană a grupului de apărare german Rheinmetall. Contractul se referă la 10 sisteme radar cu rază medie de acțiune și la menținerea în exploatare pentru suma de 243,3 milioane de dolari canadieni (175 milioane de euro).

Această tehnologie radar va permite forțelor armate canadiene să ‘localizeze armele ostile în coordonare cu alți senzori acustici și radare pe care Canada le deține deja’, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

Iron Dome este tehnologia utilizată de ‘forțele israeliene de apărare pentru a se apăra de rachetele lansate de gruparea palestiniană Hamas și de alte grupări teroriste’, a subliniat ministerul canadian.

De la venirea la putere în 2006 a guvernului conservator condus de premierul Stephen Harper, Canada a devenit una dintre țările cele mai favorabile Israelului în cadrul comunității internaționale, precizează AFP. Livrarea sistemelor radar ar urma să înceapă în 2017, potrivit Apărării canadiene.

Photo courtesy of MDAA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new