Canada își extinde revendicările pentru zona arctică

December 10, 2013

Canada revendică oficial o mai mare parte a teritoriului de la Polul Nord, pentru a putea să își stabilească suveranitatea asupra acestei zone pline de resurse, a declarat ministrul de Externe canadian, John Baird.

Baird spune că intentia Canadei e să revendice o zonă de 1,2 milioane de kilometri pătrați, care se întinde la peste 200 de mile nautice dincolo de Polul Nord, scrie The Guardian.

Săptămâna trecută, Canada a făcut demersurile oficiale pentru a i se recunoaste dreptul asupra unui platou continental mai mare în Oceanul Atlantic, inclusiv câteva pretentii preliminare asupra zonei arctice.
Canada a trimis ONU o serie de coordonate submarine care dezvăluie și cartografiază ceea ce Canada vrea să demonstreze că este un platou continental extins, dar dorește să aloce mai mult timp pentru a pregăti o pretenție oficială care să includă chiar Polul Nord. Rusia și Danemarca sunt așteptate să formuleze cereri asemănătoare, susține Voice of Russia.

John Baird spune că guvernul canadian a cerut oamenilor de știință să lucreze la construirea unei argumentatii în acest sens ce va fi trimisă Organizatiei Natiunilor Unite, spunând că limitele externe ale platoului continental includ si Polul Nord, care până acum nu a fost revendicat de nimeni. “Suntem hotărâți să ne asigurăm că toți canadienii vor beneficia de uriașele resurse care se găsesc în nordul îndepărtat al Canadei”, a spus Baird.

Și alte țări, cum ar fi SUA sau Rusia, își îndreaptă atenția către zona arctică, pe care o văd ca pe o sursa de bogății naturale și rute comerciale. Agenția americană care se ocupă de resursele naturale ale subsolului spune că regiunea conține 30% din rezervele nedescoperite de gaze naturale ale lumii și 15% din cele de petrol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new