Cancelarul Merkel susține că spionajul practicat de US a distrus încrederea aliaților

October 25, 2013

Buna dispoziție a liderilor europeni care au participat la reuniunea Consiliului UE pare să fi fost umbrită de informațiile furnizate de Edward Snowden privind activitățile de spionaj ale Statelor Unite ce îi vizau pe aliații săi. Reuniunea liderilor europeni a avut pe agenda neoficială a discuțiilor recentele acuzații lansate de cancelarul german Angela Merkel, care a declarat (după aflarea faptului că i-ar fi fost interceptate convorbirile telefonice)”administrația Obama a distrus încrederea între aliații occidentali și a subminat relațiile trans-atlantice care sunt de o importanță crucială”.

Cele mai recente dezvăluiri pe care le-a furnizat presei fostul agent al NSA, azilant temporar la Moscova, Edward Snowden arată că Agenția Națională de Securitate din SUA a dispus mai mult de 70 de milioane de înregistrări telefonice în Franța și ar fi fost monitorizat chiar și telefonul mobil propriu al cancelarului german Angela Merkel. Dezvăluirile au generat cereri imediate ale guvernelor francez și german de explicații din partea Casei Albe.

Potrivit AFP, atitudinea Angelei Merkel, prezentă la adunarea Uniunii Europene, a indicat că supărarea sa nu a fost anihilată complet de conversația telefonică avută miercuri cu președintele Barack Obama sau de asigurările personale pe care acesta i le-a dat cum că Statele Unite nu i-au ascultat convorbirile telefonice.

“Avem nevoie de încredere între aliați și parteneri” a declarat Merkel reporterilor din Bruxelles. “O astfel de încredere trebuie acum să fie construită din nou. Acesta este aspectul principal la care trebuie să ne gândim” a adăugat Cancelarul german.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new