Candidații pro-ruși au câștigat alegerile prezidențiale din Bulgaria și Republica Moldova
November 13, 2016
Rumen Radev, candidat susținut de Partidul Socialist și favorabil relațiilor cu Rusia, a câștigat alegerile prezidențiale din Bulgaria duminică, obținând 59,35% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parțiale comunicate luni de comisia electorală, relatează AFP. De asemenea, candidatul prorus Igor Dodon a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Republica Moldova, învingând-o în cel de-al doilea tur de scrutin pe candidata proeuropeană Maia Sandu.
Candidata susținută de premierul Boiko Borisov și partidul său conservator Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), Țețka Țatceva, 58 de ani, a întrunit 36,17%, a anunțat comisia după numărarea a 99,33% din buletine. Protocoalele secțiilor de vot vor fi reexaminate înaintea publicării miercuri a rezultatelor oficiale definitive. Noul președinte își va prelua mandatul la 22 ianuarie.
Bulgaria este republică parlamentară, iar președintele are funcții protocolare și reprezintă o autoritate morală. Alegerea președintelui nu antrenează automat o demisie a guvernului. Totuși, Boiko Borisov, aflat în fruntea unui guvern minoritar susținut de naționaliști, a declarat că rezultatul alegerilor prezidențiale indică ‘o lipsă de sprijin’ din partea alegătorilor.
Generalul Rumen Radev, fost pilot și comandant al armatei aerului, s-a declarat duminică seara în favoarea unui bun dialog cu președinții SUA și ai Rusiei. El s-a angajat, de asemenea, să ”coopereze pentru ridicarea sancțiunilor’ europene impuse Rusiei”. Borisov și-a anunțat duminică seara demisia la mijloc de mandat al guvernului său și pe care o va prezenta luni sau marți Parlamentului. Nou președinte al Bulgariei urmează să dizolve parlamentul și să stabilească data pentru alegeri anticipate, cel mai devreme în martie 2017.
După procesarea a 96,83% a proceselor verbale, Igor Dodon a acumulat 55,17% din sufragii. Contracandidata sa, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a obținut 44,83% din voturi, informează rise.md. Republica Moldova, a cărei populație este formată în proporție de 78% din românofoni și circa 14% ruși și ucraineni, este una dintre țările cele mai sărace din Europa, subliniază AFP. Circa 41% dintre locuitorii săi supraviețuiesc cu cinci dolari pe zi, potrivit Băncii Mondiale.
Pentru prima dată după 1996, președintele Republicii Moldova, țară având o populație de 3, 5 milioane de locuitori, a putut fi ales prin sufragiu universal. Scrutinul a fost supravegheat de peste 4.000 de observatori din Republica Moldova și din străinătate. Aceste alegeri prezidențiale i-a mobilizat, de părți diferite ale baricadei, pe susținătorii unei apropieri de Rusia și pe cei ai integrării în Uniunea Europeană.
Candidat al socialiștilor, Igor Dodon are 41 de ani și este deputat din 2009. A fost prim-vicepremier în guvernul Zinaidei Greceanîi și ministru al Economiei 2006-2008 în Guvernul Tarlev. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat și Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice de la Chișinău. Dodon a promis că va modifica partea economică a Acordului de Asociere cu UE, semnat în 2014 de autoritățile proeuropene de la Chișinău, spre marea nemulțumire a Moscovei, și că va face în așa fel încât republica să ‘poată face comerț cu Rusia la fel ca și cu UE’.
În campanie, Dodon a stârnit o controversă afirmând că fosta regiune ucraineană Crimeea aparţine Rusiei. Întrebat apoi ce părere are despre anexarea Crimeei, Dodon a precizat: “De facto, Crimeea este parte a Rusiei acum, dar, la nivel legal, anexarea nu este recunoscută de Occident, nici de majoritatea ţărilor”, nici măcar de Republica Moldova. În opinia candidatului prorus, recunoaşterea de către Chişinău a anexării regiunii Crimeea ar comporta “multe riscuri” în contextul crizei separatiste din Transnistria. Soluţia pentru Transnistria ar fi “garantarea unui statut special” pentru regiunea cu populaţie majoritar prorusă, a apreciat Igor Dodon.
Igor Dodon a argumentat că “este singurul politician care vrea şi poate restabili relaţiile bune cu Rusia”, subliniind că “va proteja valorile creştine şi familia tradiţională”.
Noul președinte vorbește rusa, engleza și franceza. S-a nascut în Sadova, raionul Călărași. Este căsătorit și are trei copii.
Leave a Reply