Căpitanul ”Ultimo” începe o nouă vânătoare – trădătorii din serviciul secret
January 26, 2017
Luca Fazzo – Milano (Italy)
Sergio Di Caprio a fost mai întâi vânător de mafioți. Apoi vânătorul politicienilor corupți. Acum, pentru cel mai cunoscut carabinier al Italiei începe o nouă viață, o nouă provocare pe cel mai fierbinte subiect al momentului: curățenia în interiorul serviciilor secrete. Vânătoarea de agenți 007 care sunt ”mânjiți” sau au defectat pentru inamic.
Pe de o parte avem o lume greu de pătruns, unde, chiar și lipsa onestității, aranjamentele murdare sau trădarea tind să fie acoperite de secretomanie. Acea lume unde, așa cum s-a demonstrat cu ocazia anchetei din Roma asupra pirateriei informatice, chiar și foștii șefi ai serviciilor secrete pot fi vulnerabili în fața atacurilor cibernetice.
De cealaltă parte este Sergio Di Caprio, mai bine cunoscut sub numele de ”Ultimo”, colonel în cadrul structurii Carabinierilor. Un ofițer diferit, o anomalie, încă din vremurile când tânăr căpitan fiind, în două camere ale cazarmei milaneze din strada Moscova, vâna marile nume ale Cosa Nostra din nord sub privirile sceptice ale superiorilor săi. Așa s-a născut operațiunea blitz ”Duomo Connection”, ancheta care a descoperit și demonstrat pentru prima dată subteranele care uneau mafia și politica în “capitala morală” a Italiei, Milano.
De atunci a trecut un sfert de secol, și pentru Ultimo a fost o perioadă de mari succese dar și de amărăciune. Acum însă apare marea schimbare: el renunță la uniforma de carabinier pentru a îmbrăca hainele înaltei societăți a agenților secreți, fiind chemat să facă parte din AISE (Agenzia Informazioni e Sicurezza Esterna), serviciul care se ocupa cu siguranța externă. A trecut mult timp de când AISE și-a exprimat dorința de a-l avea în rândurile sale pe căpitanul italian, iar cel care a făcut posibilă această mișcare a fost actualul director al agenției, Alberto Manenti, cel care l-a considerat cel mai în măsură pentru acest rol delicat : Departamentul Securității interne al serviciului secret extern. Un departament crucial, dar niciodată considerat a fi foarte important în jocul agenților 007.
Decizia lui Manenti are o semnificație clară: departamentul primește împuternicirea pentru deschiderea sezonului de vânătoare al agenților care defectează și promite că nu va exista nicio milă pentru cei care sunt prinși că fac înțelegeri și jocuri murdare. Desigur, Ultimo nu va putea conduce departamentul deoarece nu are încă gradul cerut de această funcție (este necesar cel puțin gradul de general de divizie), dar i-a fost desemnată o secțiune specială a departamentului cu garanția autonomiei operative. Cu alte cuvinte, un Spion printre spioni. Colonelul ”Ultimo” va avea în favoarea sa un mare avantaj: nu există fotografii publice cu el. Sergio di Caprio este omul fără chip. Asta, desigur, dacă nu luam în considerare prestația actorului Raoul Bova care l-a interpretat pe celebrul vânător de mafioți într-un serial de televiziune de mare succes în peninsulă.
Alegerea lui Manenti, împărtășită și de comandantul carabinierilor, Tullio Del Sette, nu a fost pe placul tuturor, nu doar în interiorul AISE, dar nici printre procurorii și judecătorii italieni care se bazau pe colonelul Ultimo și pe experiența sa în cazul anchetelor cele mai delicate. Cât s-a aflat la conducerea NOE – nucleul operativ ecologic al carabinierilor, Di Caprio a transformat un departament considerat printre cele mai puțin importante, într-o adevărată mașină de război împotriva unuia din cele mai mari flageluri ale mafiei din Italia: mafia gunoiului, a deșeurilor toxice și netoxice, o problemă cu care Italia se confruntă încă de mai bine de 20 de ani, mafie care an de an demonstrează legătura între ilegalitate și “marile puteri” italiane. Un altul care s-a opus explicit acestei mutări senzaționale a fost reprezentantul ministerului public, Johwn Woodcock, cel care cu sprijinul anchetelor NOE a construit unele din cele mai importante anchete în acest domeniu.
Dincolo de toate acestea, pentru colonelul Di Caprio începe o nouă provocare, și cine stie dacă în noul birou va aduce cu el acel manifest pe care îl avea tot timpul pe peretele micuței cămăruțe, ce-i servea drept birou, din strada Moscova: omul care în Piața Tien an Men a oprit de unul singur coloana de tancuri a armatei chineze și care într-un fel reprezenta filozofia de viață a tânărului căpitan, un amestec de indisciplină programată și iubire pentru omul simplu.
Nu va fi iubit în cadrul serviciior secrete, cum nu a fost iubit nici în cadrul armei carabinierilor unde el era tot timpul acel om care ieșea din rând, era greu de pătruns și scurt la vorbă. Dar cu toate astea, cunoscându-i istoria, putem jura ca ”Ultimo” nu va da niciodată înapoi, deși știm cu toții că până și în lumea misterioasă a serviciilor secrete conduce acea lege a tuturor sistemelor birocratice care iartă totul indiferent de gravitatea faptelor, dar mai puțin succesul. O lege pe care De Caprio a experimentat-o pe propria piele, atunci când a îndrăznit să se infiltreze în nordul Siciliei pentru vânătoarea unuia din cei mai mari mafioți italieni, Toto Riina, un urmărit periculos niciodată deranjat de autorități. ”Ultimo” l-a capturat pe Riina (1993) în centrul orașului Palermo, iar statul italian i-a mulțumit intentându-i un proces. Acuzele aduse nu au putut fi probate niciodată.
Original file by Il Giornale.it
Traduzione: Daniel Constantin, Nedelcu Ana
Leave a Reply