Casa Albă exclude o nouă întâlnire Obama-Putin la Summitul G20

November 13, 2014

Casa Albă a anunţat joi că nu prevede o nouă întâlnire între preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin la Summitul G20 care are loc în weekend la Brisbane, în Australia.

“Nu mă aştept” la o nouă întâlnire, a declarat Ben Rhodes, consilierul lui Obama, într-o conferinţă de presă la Naypyidaw, capitala Myanmarului, unde are loc Summitul ASEAN, la care preşedintele american participă. Întrebat despre natura discuţiilor pe care le-au purtat cei doi lideri marţi, la Beijing, la Summitul APEC, Rhodes a evocat discuţii “scurte, directe”, în care Obama a insistat asupra “importanţei respectării acordurilor de la Minsk”. “În afară de situaţia din Ucraina, Putin și Obama au abordat negocierile privind dosarul nuclear al Iranului, în care noi am cooperat cu ruşii, şi situaţia din Siria”, a spus el, notează Mediafax.

Potrivit Business Insider, contactele informale care au existat între preşedintele Statelor Unite şi preşedintele Rusiei în cadrul Summitului APEC de la Beijing au fost reci, seci şi revelatorii pentru tensiunile din actualul context politic internaţional.

Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit de trei ori marţi, la Beijing, cu omologul său rus Vladimir Putin şi a discutat cu el despre Ucraina, Iran şi Siria, a anunţat Casa Albă, citată de AFP.  “De trei ori în cursul zilei, timp de aproximativ 15-20 de minute în total, preşedintele Obama a avut ocazia de a discuta cu preşedintele Putin”, a declarat Bernadette Meehan, purtătoarea de cuvânt a Consiliului american de Securitate Naţională (NSC). Aceste conversaţii, care au avut loc cu ocazia summitului Asia-Pacific din Beijing, au făcut referire la “Iran, Siria şi Ucraina”, a adăugat ea, în momentul în care manevrele militare generează temeri privind reluarea unui război total în bastionul separatist prorus Doneţk, din estul Ucrainei.

În cadrul unei conferinţe de presă la Beijing, marţi dimineaţa, Ben Rhodes, consilierul lui Barack Obama, a subliniat că Statele Unite continuă să fie “profund tulburate de acţiunile Rusiei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new