Casa Albă sugerează că Rusia furnizează arme separatiștilor pro-ruși

May 29, 2014

Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu armele sofisticate deţinute de rebelii proruşi din estul Ucrainei, după ce un elicopter cu 12 militari ucraineni la bord a fost doborât joi de insurgenţi.

“Suntem îngrijoraţi de violenţele care continuă în estul Ucrainei, de informaţii despre faptul că separatiştii au doborât un elicopter militar ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului american, Jay Carney.

“Încă nu putem confirma amănunte legate de aceste informaţii, dar suntem preocupaţi de faptul că separatiştii continuă să aibă acces la arme sofisticate şi la asistenţă externă”, a adăugat Carney, într-o conferinţă de presă, sugerând că Moscova furnizează arme rebelilor. Rusia a dezminţit deja aceste acuzaţii.

Potrivit agențiilor de știri ucrainene, separatişti din estul Ucrainei au doborât un elicopter aparţinând armatei ucrainene în apropiere de fieful lor, Slaviansk, omorând 12 militari, una dintre cele mai negre zile pentru forţele loialiste, care încearcă de aproape două luni să pună capăt insurecţiei proruse.

Elicopterul avea la bord militari, inclusiv un general, din cadrul Ministerului de Interne, şi a fost vizat cu un lansator portabil rusesc de rachete de tip sol-aer, a declarat preşedintele interimar Oleksandr Turcinov în Parlament. Turcinov a anunţat iniţial 14 morţi, după care Garda Naţională a publicat un bilanţ de 12 morţi şi o persoană rănită grav.

De asemenea, Carney a făcut apel la eliberarea celor patru observatori OSCE capturaţi de separatişti din oraşul Slaviansk.

“Este inacceptabil ca observatorii să fie reţinuţi, trebuie eliberaţi imediat. Cerem Rusiei să-şi folosească influenţa asupra acestor grupări pentru ca acestea să-i elibereze pe observatori, să renunţe la arme şi să participe la procesul politic”, a insistat purtătorul de cuvânt american.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new