Cazul Ucraina și presa occidentală ”imparțială”

March 8, 2014

Remarc cu tristețe (și nu doar !…) amploarea manipulării și a minciunii, revărsată de media, în cazul Ucrainei. Nu intru acum în detalii, dar observ că presa din statele democratice refuză, pur și simplu, să preia știrile care ar pune Rusia într-o imagine mai bună. De ieri, ”Russia Today”, a pus la dispoziția media înregistrarea discuției dintre șefa diplomației europene, Catherine Ashton și ministrul estonian de externe, în care acesta din urmă arată că:
1. La Kiev, ”în Euro – Maidan”,  aceeași lunetiști au tras atât în demonstranți, cât și în forțele de ordine.
2. Nu Ianukovici, ci membri ai noii conduceri (fosta opoziție) se află în spatele acestor crime.
3. Noua putere instalată la Kiev refuză să ancheteze aceste acuzații.
E drept că afirmațiile ministrului eston se bazează pe discuții cu ”euromaidanezii” din piața centrală a Kievului, supuși la rândul lor unui uriaș război de dezinformare și manipulare. Dar chiar și așa, e aproape incredibil că jurnaliștii occidentali au ignorat cu obstinație subiectul. Nimeni din media vestică, zisă democratică și imparțială nu a reluat/dezbătut știrea aceasta. Tăcerea se menține, deși cazul a fost prezentat ieri la ONU, de ambasadorul Rusiei. Când trei diplomați de anvergură vorbesc (formal sau informal) despre aceasta, să eviți abordarea subiectului este deja jenantă pentru orice instituție media respectabilă.
Prin contrast, la ”Russia Today”, o prezentatoare (ai cărei bunici au fugit din Ungaria, în 1956, de trupele sovietice) a demisionat în direct, ca protest față de pătrunderea trupelor ruse în Crimeea, iar realizatoarea emisiunii ”Breaking the Set” a protestat în timpul emisiunii, față de agresiune. Ea a fost invitată de ruși, în Crimeea, pentru a se lămuri la fața locului, dar a refuzat să meargă. Cu toate acestea, ea nu a fost sancționată în nici un fel, lucru recunoscut chiar de realizatoare. Ea a spus apoi că – iată o diferență ! – colege de breaslă au fost concediate de CNN și de FOX NEWS pentru că au criticat intervențiile SUA în Afganistan și Irak.
De asemenea, legendarul Larry King, în prezent realizator la ”RT”, își face în mod onest meseria, găzduind vectori de opinie din SUA, care au criticat dur intervenția rusă în Crimeea.
Unde este adevărata presă democratică? Sigur, să ne lămurim: nu îmi fac vreo iluzie în legătură cu Rusia și cu democrația de acolo. Vreau doar să arăt că nici partea opusă nu este mai brează, ba, poate, dimpotrivă. Și atunci cum să te erijezi în exemplu bun de urmat ?
PS: Cum să mă mai mir atunci că, în presa din România, se petrec lucrurile așișderea, dacă se întâmplă și la case mai mari?
Mihai Albișteanu

One response to “Cazul Ucraina și presa occidentală ”imparțială””

  1. archangel of justice says:

    Un personaj de film, a spus o replica celebra: “lasa-i sa moara prosti” La ce bun atata energie consumata daca oamenii vor sa ramana prosti? Si Iisus Hristos nu si-a mai pierdut timpul cu cei din Gadareni, care I-au cerut sa plece pentru ca le stricau afacerile cu porci, si a plecat, lasandu-isa-si vada de treburile lor, pierzand ocazia de a-si schimba viata si de a deveni fii ai Imparatiei Ceresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new