Ce soluție va propune Cancelarul Merkel pentru Transnistria?

August 22, 2012

Lucia Coroiu

Cancelarul german, Angela Merkel, se va afla miercuri, 22 august 2012, într-o vizită oficială la Chişinău. Este prima vizită a unui cancelar german în Republica Moldova iar presa a făcut numeroase speculații în ultimele zile asupra scopului și obiectivelor acestei incursiuni. Presa rusă anunţă că Merkel vine pentru a prezenta un probabil plan de soluţionare a crizei transnistrene printr-un model federalist, scrie Vocea Rusiei, anticipând că planul va eşua. În acelaşi timp, o altă sursă de presă rusă, agenţia Regnum.ru publică şi un document care pretinde a fi un plan elaborat de OSCE în problema transnistreană. Totodată, premierul moldovean, Vlad Filat, a calificat drept speculaţii declaraţiile privind federalizarea.

Doamna de fier” a Germaniei va oferi Republicii Moldova un model de federalizare de tip german. Acest lucru ar însemna reforme constituţionale, care ar transforma Transnistria într-un fel de land al Republicii Moldova. “Angela Merkel, al cărei interes pentru soluţionarea conflictului separatist din Republica Moldova este cunoscut de mult timp urmează să ofere la Chişinău soluţiile ei la această problemă“, notează Vocea Rusiei.

Majoritatea specialiştilor cred însă că planul va eşua, la fel ca 90% dintre soluţiile propuse de Uniunea Europeană în cadrul politicii de vecinătate. Cauzele viitorului eşec sunt similare cu cele din trecut: transferul simplist al unui model vest-european într-un stat post-sovietic şi rusofobia. Aşa s-a întâmplat în Ucraina, în perioada 2004-2009, iar acum se va întâmpla în Republica Moldova“, argumentează sursa citată.

Transnistria ar putea avea statut de republică în componenţa unei Moldove federale, scrie agenţia rusă de presă Regnum, care ar fi intrat în posesia unui plan elaborat de preşedintia irlandeză a OSCE, document calificat drept fals şi de OSCE şi de autorităţile de la Tiraspol.

Potrivit Regnum, documentul, care a parvenit pe adresa redacţiei de la o sursă anonimă, are imprimat antetul oficial al preşedinţiei irlandeze a OSCE şi ar fi fost semnat şi de reprezentantul politic al Tiraspolului, Nina Ştanski.

Conform planului, Republica Moldova unificată va fi singurul subiect de drept internaţional, dar regiunea transnistreană va avea un statut special. Transnistria va avea propriul buget, drapel, imn, propria stemă şi Constituţie. Limba de stat a regiunii va fi moldoveneasca, iar rusa şi ucraineana vor fi limbi oficiale. Documentul mai prevede că Transnistria va avea dreptul să iasă din componenţa Republicii Moldova, în cazul în care aceasta se va uni cu un alt stat sau ca urmare a pierderii statalităţii.

Per Enerud, purtătorul de cuvânt al misiunii OSCE în Moldova, a declarat că documentul publicat de agenţia rusă Regnum privind federalizarea ţării este un fals. ”Documentul pretinzând să fie un plan al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) privind reglementarea transnistreană, publicat pe www.regnum.ru.  miercuri, 15 august, este un fals”, se spune în declaraţie, fără a face alte precizări.

Oficialii de la Tiraspol neagă existenţa unui astfel de plan şi subliniază că jurnaliştii ruşi au încălcat normele deontologice prin publicarea unui asemenea document. Departamentul relaţii externe al administraţiei de la Tiraspol califică publicarea unui astfel de document drept o provocare, care ar fi fost făcută la comandă.

“Nu comentez speculaţii şi abordări foarte înguste, care pornesc de la complexe şi frustrări personale”, a reacţionat premierul moldovean, Vlad Filat, fiind rugat să comenteze declaraţiile despre federalizarea Republicii Moldova. “Vizita este una publică, discuţiile pe care le vom avea vor fi publice. În plus, doamna cancelar va avea un discurs în care va expune poziţia Germaniei faţă de Republica Moldova. Regret că unii înţeleg să atragă atenţia asupra propriei persoane prin speculaţii ieftine”, a spus Vlad Filat.

Întâmplător sau nu, după discuţiile cu Merkel, Vlad Filat va merge la Moscova, pe 10 septembrie, la invitaţia premierului rus, Dmitri Medvedev.

În 2003, preşedintele moldovean,Vladimir Voronin, a respins pe ultima sută de metri, sub presiunea Occidentului, Memorandumul Kozac, care prevedea federalizarea Republicii Moldova. Potrivit planului propus de oficialii de la Kremlin, Republica Moldova, care are peste patru milioane de locuitori, urma să fie egală în drepturi cu Transnistria, cu o populaţie de opt ori mai mică. Totodată, planul Kozac prevedea staţionarea trupelor ruseşti pe teritoriul autoproclamatei republici nistrene pentru încă vreo două decenii.

Alianţa de guvernare şi-a pus mari speranţe în vizita cancelarului german Angela Mekel. În viziunea politicienilor, gestul Doamnei de Fier sugerează sprijinul Germaniei faţă de reformele demarate. De asemenea, ei cred că evenimentul va influienţa pozitiv procesul de liberalizare a regimului de vize.

Liberal-democraţii speră că vizita cancelarului german va influenţa pozitiv aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova. “Nu exclud faptul că aceasta va fi un pas important în procesul de liberalizare a regimului de vize. Vom obţine şi unele facilităţi sau vom putea să ne mişcăm un pic şi către piaţa europeană”, a menţionat deputatul PLDM, Tudor Deliu.

Liberalii intuiesc că Republica Moldova va avea de câştigat în context politic şi economic. “Vizita Angelei Merkel în Moldova este şi un semnal de încurajare pentru noi, că Republica Moldova nu va fi lăsată de izbelişte şi va fi sprijinită în parcursul ei european. Ne dorim mult ca din punct de vedere pragmatic să asităm la venirea unor investiţii mai numeroase din partea Germaniei”, a subliniat deputatul PL, Ana Guţu.

Democraţii au însă viziuni mai realiste. “Noi înţelegem că nu va lucra doamna Merkel sau Guvernul Germaniei pentru Republica Moldova, invers este o vizită cu un mesaj foarte clar că Alianţa trebuie să se ţină de cuvânt. Doamna tot mâine pleacă şi noi rămânem aici şi rămânem cu problemele noastre, a  menţionat preşedintele de onoare a PD, Dumitru Diacov.

De cealaltă parte, comuniştii spun că vizita cancelarului va fi utilă, dacă va recomanda alianţei de guvernare să acţioneze conform prevederilor constituţionale. “Dacă oficialul german doar va lăuda actuala guvernare iar aceasta din urmă va continua aceleaşi practice ilegale şi antidemocratice, atunci sigur că această vizită ar fi în zadar“, a spus Sergiu Sârbu.

Înaintea vizitei cancelarului Germaniei, Angela Merkel, în Republica Moldova, Platforma „Acţiunea 2012” din care fac parte organizaţii pro-româneşti, au dezbătut la Chişinău un posibil model de unire a Republicii Moldova cu România, după exemplul german de reunificare. „Acţiunea 2012” propune, Germaniei întâi de toate, să susţină o altă iniţiativă de reunificare, a Republicii Moldova cu România. În opinia preşedintelui executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de pretutindeni de la Bucureşti, cancelarul german ar fi cea mai în măsură să fie părtaşă a reunificării după modelul pus în aplicare cu mai bune de două decenii în urmă. „Dacă Germania a reuşit într-un an de zile să introducă în Uniunea Europeană circa 16 milioane de est-germani, nu înţelegem de ce 4 milioane de locuitori ai Republicii Moldova ar trebui să stea în afara Uniunii Europene când ar putea la fel de rapid să fie integraţi în UE prin unirea cu România”, declară Eugen Popescu, preşedinte executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni. Ca argument, s-a făcut trimitere la rezultatele unui sondaj realizat recent de către Centrul român pentru Studii şi Strategii, potrivit căruia peste 87 la sută dintre români şi-ar dori unirea cu Republica Moldova.

Analiştii de la Chişinău cred însă că decizia cancelarului federal de a vizita Republica Moldova este un semnal clar că Germania va susţine şi mai mult acest stat pe parcursul european, dar şi în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Este o vizită importantă şi istorică a unui oficial de rang înalt, spun ei, după ce anul trecut Republica Moldova a fost vizitată de vicepreşedintele american, Joe Biden.

 

One response to “Ce soluție va propune Cancelarul Merkel pentru Transnistria?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new