Centrul logistic al NATO de la Ulyanovsk pe cale să devină operaţional

December 18, 2012

Au început testările la planificata rută aeriană cargo ce va asigura transportul logistic al NATO spre şi dinspre Afghanistan via Ulyanovsk (Rusia), iar aceasta va deveni operaţională în curând a precizat un înalt oficial militar din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Generalul Knud Bartels, care prezidează Comitetul Militar al NATO le-a declarat jurnaliştilor ruşi că “transportul containerelor dinspre Afghanistan spre Marea Britanie este gata să înceapă”. Mai mult, generalul Bartels s-a arătat optimist, respingând criticile privind funcţionalitatea centrului logistic de pe teritoriul Rusiei. După o întâlnire cu oficiali de top din armata rusă el a precizat că “din 3 decembrie a început o perioadă de probă, iar când aceasta va fi finalizată, containerele vor ajunge la Ulyanovsk, iar de aici pe calea ferată la Riga”.

Menţionăm că Generalul Bartels a efectuat în perioada 12 – 14 decembrie o vizită de lucru la Moscova (prima de la numirea sa la conducerea Comitetului NATO) unde s-a întâlnit cu Şeful Statului Major al Forţelor Armate Ruse, Generalul Valery Gerasimov, pe agenda discuţiilor figurând cooperarea militară dintre cele două ţări, dar şi subiecte fierbinţi precum scutul anti-rachetă sau dosarul sirian.

Reamintim că în primăvara acestui an (martie) NATO a primit acceptul de a folosi o bază aeriană rusă din oraşul Ulyanovsk, pentru transport logistic spre şi dinspre Afganistan. Negocierile au durat însă până spre sfârşitul verii. La momentul respectiv, Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a declarat, citat de RIA Novosti că blocul NATO nu are “nicio intenţie de a stabili o bază în Rusia”. “Acesta este un aranjament pragmatic, care ne permite să transportăm arme non-letale şi trupe şi care va aduce beneficii pentru activitatea noastră din Afganistan” a fost el citat de agenţia rusă de ştiri. Potrivit unor surse apropiate Ministerului Apărării din FR, costurile de tranzit pentru containerele NATO transportate prin bază vor fi între 5.000 şi 6.000 de dolari fiecare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new