Chavez rămâne preşedinte al Venezuelei, în ciuda stării precare de sănătate

January 9, 2013

Președintele Venezuelei, Hugo Chavez, care luptă cu cancerul într-un spital din Cuba nu va putea participa la ceremonia de inaugurare pentru al treilea mandat planificată pentru data de 10 ianuarie 2013, relatează Agenţia Venezueleană de Ştiri (AVN).

Președintele Adunării Naționale, Diosdado Cabella a făcut anunțul ieri în fața deputaților, dând citire unei scrisori din parte vicepreședintelui Nicolas Maduro, cel însărcinat cu îndeplinirea unora dintre atribuţiile prezidenţiale în absenţa lui Chavez şi pe care liderul de la Caracas şi-l doreşte ca succesor la cârma Venezuelei.

“Chiar dacă starea sănătăţii sale nu-i permite să asiste la ceremonia de învestitură pentru cel de-al patrulea mandat al său pe 10 ianuarie, Hugo Chavez rămâne preşedintele ţării”, a declarat procurorul general al Venezuelei, Cilia Flores, citată de agenţiile de presă occidentale.

”Data de 7 octombrie este cea care are importanţă. În acea zi, poporul venezuelean şi-a exprimat dorinţa şi şi-a apărat suveranitatea. Constituţia prevede la articolul 231 formalităţi referitoare la intrarea în funcţie a preşedintelui, dar aceasta n-are importanţă hotărâtoare pentru un preşedinte reales” a declarat Cilia Flores într-o intervenţie pe canalul de televiziune TELESUR.

Potrivit declaraţiilor dnei Flores, există o diferenţă între un candidat ales pentru prima dată şi un preşedinte reales. Dacă Hugo Chavez n-ajunge să depună jurământul în faţa Adunării Naţionale pe 10 ianuarie, el va putea să facă aceasta ”mai târziu, imediat ce medicii îi permit”, în faţa Curţii Supreme a ţării, a adăugat ea.

Aflat la putere din 1999, Chavez, în vârstă de 58 de ani, a fost reales pentru funcţia supremă în stat pe 7 octombrie 2012. Spitalizat la Havana, el suferă de complicaţii ca urmare a celei de-a patra operaţii de cancer, efectuată pe 11 decembrie 2012, dar medicii au declarat că starea liderului venezuelean este stabilă. Cu toate acestea, tot mai mulţi analişti politici anticipează o criză politică iminentă dacă starea actuală de lucruri nu se va tranşa cât mai curând posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new