China – 50 000 de centrale pe cărbune vor fi închise în acest an

March 6, 2014

Premierul chinez Li Keqiang a anunţat miercuri că “declară război” poluării, răspunzând astfel la îngrijorările crescânde ale populaţiei în legătură cu smogul dens care acoperă oraşele din nordul ţării, dar şi în ceea ce priveşte problemele referitoare la siguranţa alimentară.

După trei decenii de industrializare şi urbanizare accelerată, cea de-a doua economie mondială, unde 70 la sută din energie este furnizată de centralele pe cărbune, se confruntă în ultimele luni cu o gravă poluare atmosferică.

Deteriorarea mediului reprezintă “un avertisment al naturii în faţa unui model de dezvoltare orb şi ineficient“, a apreciat premierul Li Keqiang, într-un discurs susţinut în deschiderea sesiunii anuale a Adunării Naţionale Populare (ANP) de la Beijing.

Trebuie să declarăm cu fermitate război poluării, aşa cum am făcut împotriva sărăciei“, a subliniat premierul chinez, care a preluat conducerea Guvernului de la Beijing în urmă cu un an.

50.000 de centrale pe cărbune vor fi închise în cursul acestui an“, centralele termice vor fi modernizate şi “şase milioane de maşini vechi vor fi scoase din circulaţie“, a precizat premierul Li Keqiang.

El a mai declarat, fără să detalieze, că autorităţile de la Beijing vor stabili un plafon pentru consumul de energie, iar măsuri vor fi luate pentru a limita poluarea apei, protecţia solului şi refacerea zonelor deşertificate.

Poluarea atmosferică a devenit unul dintre principalele subiecte de nemulţumire a chinezilor, sătui să se sufoce şi să asiste la creşterea numărului de cancere de plămâni în zonele urbane.

Autorităţile chineze promit periodic să închidă termocentralele, dar continuă să se echipeze cu surse de energie poluante. Potrivit Greenpeace, 570 de centrale pe cărbune sunt în proiect sau sunt în construcţie în China.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new