China – 63 de ani de la proclamarea Republicii Populare

September 27, 2012

Chinezii sărbatoresc pe 1 octombrie al 63-lea an de la proclamarea Republicii Populare. În fiecare an acest eveniment este sărbătorit cu mult fast, nelipsind focurile de artificii, concerte, parade şi cu un omagiu adus figurii controversate a celui care a le-a fost mai mult decât un lider: Mao Zedong.

Aniversarea a 63 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze a fost marcată, joi, la Bucureşti, printr-o recepţie oferită de ambasadorul Huo Yuzhen.
La eveniment a participat şi primul-ministru Victor Ponta. Premierul a declarat că are în agendă să meargă anul viitor la Beijing pentru a pune bazele unor proiecte sau pentru a relansa proiectele care au suferit întârzieri.

România şi Republica Populară Chineză au stabilit relaţii diplomatice la nivel de legaţie pe 18 octombrie 1939. În 10 iulie 1941 relaţiile diplomatice au fost întrerupte. Opt ani mai târziu, la data de 5 octombrie 1949, relaţiile diplomatice dintre România şi Republica Populară Chineză au fost ridicate la nivel de ambasadă.

Republica Populară Chineză este cel mai important partener comercial al României din zona asiatică.
Potrivit MAE, la 31 octombrie 2011 (conform statisticii vamale chineze), volumul total al schimburilor comerciale dintre România şi China s-a situat la 3.650 milioane USD, din care exportul românesc a fost de 790 milioane USD, iar importul de 2.860 milioane USD.

La 28 februarie 2010, în România erau înregistrate 9.793 de societăţi comerciale chineze şi societăţi mixte româno-chineze, valoarea investiţiilor chineze în ţara noastră fiind de aproximativ 646 milioane USD (locul 16 în clasamentul general al ţărilor care au investit în România).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new