China – fond de investiții de trei miliarde de dolari pentru Europa Centrală și de Est

December 17, 2014

În următorii cinci ani China intenționează să dubleze schimburile comerciale cu Europa Centrală și de Est și în acest sens va crea un nou fond în valoare de trei miliarde de dolari destinat special investițiilor în regiune, a declarat marți premierul chinez, Li Keqiang, la reuniunea cu liderii din cele 16 țări din Europa Centrală și de Est, reuniune desfășurată la Belgrad, transmite Reuters.

Această promisiune se adaugă celor 10 miliarde de dolari alocate de Beijing în 2012 pentru investiții în mai multe proiecte din regiunea CEE, care cuprinde atât unele din noile state membre ale Uniunii Europene cât și alte state din Balcani care nu sunt încă parte din blocul comunitar dar care încearcă să devină, notează Agerpres.

China consideră Europa Centrală și de Est drept o piață potențial lucrativă și totodată ca un cap de pod spre Uniunea Europeană, atrasă de salariile relativ scăzute, forța de muncă educată și potențialul de dezvoltare la marginea UE.

Potrivit aceleiași surse, în prezent, investițiile chineze în regiune vin sub forma creditelor finanțate de băncile chineze de stat pentru proiectele derulate de companiile chineze, în special în sectoarele infrastructurii și energiei. Cu toate acestea, la summitul de la Belgrad al liderilor din cele 16 state din Europa Centrală și de Est, premierul Li Keqiang a anunțat că țara este ‘deschisă la noi modele de finanțare și investiții’.

‘Din partea noastră putem crea un nou fond de investiții cu o valoare totală de trei miliarde de dolari. Ne așteptăm la noi modalități de cooperare prin parteneriate public-privat, diferite aranjamente de leasing care să facă cooperarea noastră mai eficientă și mai productivă’, a declarat Li Keqiang.

Schimburile comerciale dintre China și statele din Europa Centrală și de Est sunt în creștere până la 48 de miliarde de euro în 2014, cu 3,9 miliarde de euro mai mult decât în 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new