China și India – rivalitate pentru dominație regională

October 23, 2012

În urmă cu 50 de ani, India  contabiliza o amară înfrângere militară în faţa Chinei după un scurt conflict de frontieră. Liderii indieni sunt marcaţi şi astăzi de această amintire şi încearcă să rivalizeze cu puternicul lor vecin pentru o dominaţie regională.

În luna octombrie 1962, armata indiană slab echipată a fost umilită în patru săptămâni de luptă de-a lungul frontierei himalayene, fiind obligată să se retragă în faţa invaziei trupelor chineze care au avansat până în câmpia Assam. Chinas-a retras ulterior în spatele graniţei actuale, dar continuă să revendice o mare parte din statul indian Arunachal Pradesh. Acest diferend tensionează încă relaţiile dintre cei doi giganţi asiatici, în ciuda celor 14 runde de negocieri din ultimii 25 de ani, după cum notează AFP într-un comentariu pe acest subiect.

În ultimele două decenii, ambele ţări au cunoscut o dezvoltare economică rapidă, dar expansiunea economiei chineze şi noul său statut de putere mondială nu au făcut decât să sporească temerile Indiei. ‘Un sentiment de insecuritate domină relaţiile bilaterale.India nu va uita niciodată războiul şi nu va ierta China pentru că a pătruns atât de adânc pe teritoriul său’, afirmă Sreeram Chaulia, un analist politic indian.

Un vechi diferend teritorial continuă să genereze tensiuni

Ultimul moment de tensiune datează din anul 2009, când China a protestat vehement după o vizită a premierului indian, Manmohan Singh, în statul Arunachal Pradesh, în timpul campaniei electorale. China consideră că acest stat face parte din teritoriul său şi îl marchează pe hărţile proprii ca fiind o parte a Tibetului.

Cele două ţări se acuză reciproc că îşi consolidează prezenţa militară în regiune.India a desfăşurat aici 20.000 de soldaţi şi construieşte şosele pentru a îmbunătăţi infrastructurile logistice.

Dar cum ambele state şi-au fixat ca prioritate creşterea economică, un nou conflict pare puţin probabil, mai ales că cele două puteri asiatice au decis în luna septembrie să desfăşoare manevre militare comune. Pe frontul economic,India a invitat China să investească în noile sale zone industriale, pentru a reduce din imensul deficit comercial înregistrat în schimburile sale cu Beijingul.

Anumiţi analişti consideră că rivalitatea dintre cele două ţări s-a transformat într-un război de proximitate în celelalte state din regiune, China încercând să-şi sporească influenţa în Pakistan, Nepal, Myanmar şi Sri Lanka. ‘Înainte, se confruntau pentru un mic teritoriu, astăzi ele luptă pentru dominaţia regională’, concluzionează Nani Gopal Mahantam, profesor indian de ştiinţe politice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new